Bij de muzieksite www.musicfrom.nl is de afgelopen week de 2500ste act ingeschreven. Daarmee is het muziek-portal uitgegroeid tot de grootste van Nederland op dit gebied. De band die zich de 2500ste inschrijver mag noemen is het Groningse Stad. MusicFrom.nl stuurde het achtkoppige gezelschap een speciale taart.

In krap een jaar tijd heeft MusicFrom.nl dit opvallende resultaat behaald. MusicFrom.nl is in wezen een gespecialiseerde zoekmachine met een groot aantal extra functies. Zo zijn er op de site elke dag opnieuw vele actuele nieuwsberichten te vinden, maar ook bijvoorbeeld festivalpagina's, een instrumenten- en muzikantenbank, meer dan 1100 gespecialiseerde links in diverse categorieën, forums, prijsvragen, interviews, columns en wordt er wekelijks een nieuwsbrief verstuurd naar meer dan 12.500 abonnees.

Het grote verschil met de meeste van dergelijke portals is het feit dat bands en artiesten, maar ook fans hun site zelf kunnen inschrijven en de gegevens naar eigen goeddunken kunnen beheren. Bij de start een jaar geleden hebben de initiatiefnemers van Webkracht, het bureau achter MusicFrom.nl, zelf een aantal inschrijvingen verzorgd, maar vervolgens is de enorme groei tot stand gebracht door de aanmeldingen van de acts en fansites zelf. Vooral toen de site in het nieuws kwam met de actie tegen de zogenaamde Artiestenregeling 2001 is het aantal inschrijvingen flink toegenomen. Vandaag de dag zijn er gemiddeld zo'n drie tot vijf aanmeldingen per etmaal.

Zoals de naam al aangeeft kunnen uitsluitend Nederlandse bands, muziekgezelschappen, artiesten en fansites zich aanmelden bij de zoek-faciliteiten van deze muziek-community. Aanmelders kunnen kiezen uit een veelheid van stijlen om zich onder te scharen. Daardoor bestaat de mogelijkheid om te zoeken op naam, alfabet en genre. Vooral die laatste mogelijkheid is erg nuttig voor veel geïnteresseerden. Bij de zoekresultaten verschijnen het e-mail adres, de website, eventuele fansites, een korte beschrijving, de regio waaruit de act afkomstig is en een verdieping van het genre. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk je in te schrijven onder 'rock', maar kun je ook een tweede en derde keus aangeven als "toelichtende" genres.

Vooral met de mogelijkheid dat ook fansites zich kunnen aanmelden, heeft de site een sterke troef in handen. Zoek op Kane en er zal niet alleen de officiële website tevoorschijn komen, maar ook nog eens dertien adressen van sites die ook wat over deze populaire band te vertellen hebben. Bij Anouk en Ilse Delange liggen deze cijfers respectievelijk op 20 en 21. De zoekopdracht naar Krezip levert maar liefst 39 nuttige links op.

Al deze faciliteiten zijn gratis. Zelfs voor de mogelijkheid om via de site van MusicFrom.nl een act direct te boeken, berekent het portal geen kosten. Zo heeft de succesvolle website zich kunnen ontwikkelen tot het grootste online-boekingskantoor van Nederland. Alle mogelijke muziekgezelschappen kunnen zich inschrijven. Zo zijn er bijvoorbeeld punkbands, singer/songwriters en DJ's te vinden, maar ook brassbands, coverbands, mandoline-orkesten, vertolkers van smartlappen, zigeuner-orkesten en nog veel meer.

De groep die de eer te beurt viel de 2500ste inschrijver te zijn is Stad. Dit is een nieuw gezelschap uit Groningen met daarin drie leden van de Excelsior-band benjamin B. Over de muziek zegt men: Ede Staal meets Blur, maar dan anders. De band maakt een bijzonder soort popmuziek met aparte arrangementen en opvallende teksten in Gronings dialect. De groep wordt ook wel de Tindersticks van Nederland genoemd. Stad maakte veel indruk op Eurosonic en was onlangs hét succes op het Groningse bevrijdingsfestival. De groep was blij verrast met de speciale taart die door MusicFrom.nl werd afgeleverd.


Noot voor de redactie (