European Commission

IP/01/697

Brussel, 15 mei 2001

Dialoog met de burgers: de Commissie publiceert een nieuwe gids over rechten op het gebied van gegevensbescherming

De Europese Commissie heeft een nieuwe gids - Gegevensbescherming in de Europese Unie - gepubliceerd die burgers en ondernemingen informeert over hun rechten bij de verzameling en het gebruik van persoonsgegevens en over hun mogelijkheden om tegen de schending van hun rechten op te treden. Met de technologische vooruitgang komen er steeds geavanceerdere middelen voor de overbrenging en verwerking van gegevens beschikbaar. Deze kosteloze gids bevat nuttige tips over wie het recht heeft om persoonsgegevens te verwerken en over de voorwaarden waaronder dergelijke gegevens rechtmatig kunnen worden verwerkt. Het is de laatste gids in een reeks die wordt gepubliceerd in het kader van het initiatief Dialoog met burgers en bedrijfsleven, dat bedoeld Is om het Europese publiek beter op de hoogte te brengen van zijn rechten en mogelijkheden op de interne markt. Dit initiatief wil praktische informatie verstrekken en stelt de Commissie in staat om door middel van een systematische analyse van reacties van burgers en ondernemingen de werking van de interne markt in de praktijk te volgen en beleid te ontwikkelen dat beter op de behoeften van burgers en ondernemingen aansluit.

Frits Bolkestein, lid van de Commissie voor de interne markt, zei in dit verband: "Daar ieder van ons bij de gegevensverwerking 'betrokken' is, moeten wij de garantie hebben dat onze persoonsgegevens eerlijk worden verwerkt en wettelijk worden beschermd. In de moderne maatschappij maken wij voortdurend persoonsgegevens bekend, bijvoorbeeld telkens wanneer wij een vlucht boeken, een creditcard gebruiken of op internet surfen. Deze nieuwe gids wil het publiek op de hoogte brengen van zijn rechten bij de verwerking van persoonsgegevens en praktisch advies verstrekken over wat kan worden gedaan wanneer deze rechten worden geschonden".

Doel van de harmonisatie van de gegevensbeschermingsregels in de EU is het vrije verkeer van informatie, met inbegrip van persoonsgegevens, tussen de lidstaten te verzekeren en alle betrokkenen tegelijkertijd een hoog beschermingsniveau te bieden. Het voornaamste rechtskader hiervoor is Richtlijn 95/46/EG ("de gegevensbeschermingsrichtlijn") die op 24 oktober 1995 werd goedgekeurd en die betrekking heeft op de bescherming van individuen bij de verwerking van persoonsgegevens en op het vrije verkeer van dergelijke gegevens. De lidstaten dienden deze richtlijn binnen drie jaar na goedkeuring uit te voeren. In de richtlijn is bepaald dat:

* persoonsgegevens alleen voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden mogen worden verzameld;
* de betrokkenen op de hoogte moeten worden gebracht van dergelijke doeleinden en van de identiteit van de voor de verwerking verantwoordelijke;

* iedere betrokkene tot zijn/haar gegevens toegang moet hebben en onjuiste gegevens moet kunnen corrigeren of wissen;
* in geval van onregelmatigheden passende rechtsmiddelen beschikbaar moeten zijn om deze recht te zetten, met inbegrip van schadevergoeding via de bevoegde nationale rechtbanken.

In de gids worden tevens een aantal basistermen verklaard die in de richtlijn worden gedefinieerd, zoals de "voor de verwerking verantwoordelijke" (persoon of instantie die 'het doel van en de middelen voor de verwerking vaststelt') en de "betrokkene" (de persoon op wie de gegevens betrekking hebben). Tevens worden de regels beschreven waaraan de voor de verwerking verantwoordelijken zich moeten houden en de voorwaarden waaronder persoonsgegevens kunnen worden verwerkt. Bijzonder strikte regels gelden voor "gevoelige gegevens", die worden gedefinieerd als gegevens die betrekking hebben op raciale of etnische afkomst, politieke opvattingen, godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging, lidmaatschap van een vakvereniging of gegevens die de gezondheid of de seksuele voorkeur betreffen. Als betrokkenen hebben wij allen het recht om geïnformeerd te worden over de verwerking van onze persoonsgegevens, toegang te hebben tot die gegevens en een verklaring te krijgen over de redenen waarom belangrijke beslissingen die ons betreffen, worden genomen. Hoewel de richtlijn bepaalde afwijkingen van deze beginselen toestaat, gelden deze alleen onder duidelijke gedefinieerde voorwaarden, bijvoorbeeld om redenen die met de nationale veiligheid te maken hebben.

Een van de eisen van de gegevensbeschermingsrichtlijn is dat de lidstaten een of meer toezichthoudende autoriteiten instellen om op de toepassing van de gegevensbeschermingswetgeving toe te zien en deze wetgeving te bevorderen en om klachten over niet-naleving te onderzoeken. Iedere toezichthoudende autoriteit handelt volledig zelfstandig en heeft bepaalde rechtshandhavingsbevoegdheden. Deze autoriteiten kunnen bijvoorbeeld de verwerking van specifieke gegevens verbieden, indien uit onderzoek ingevolge een klacht blijkt dat de regels met betrekking tot de desbetreffende gegevens overtreden worden. De gids over gegevensbescherming bevat nadere informatie over de procedure voor het indienen van een klacht en contactgegevens van de functionarissen voor de gegevensbescherming in elke lidstaat. De meeste informatie is ook on line toegankelijk op het volgende adres:

http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/media/dataprot

Andere gidsen en informatiebladen, zoals De eerbiediging van uw rechten, Wonen in een andere lidstaat van de Europese Unie en Werken in een andere lidstaat van de Europese Unie, alsmede bijkomende informatie, zijn verkrijgbaar op de website van Dialoog met de burgers: http://europa.eu.int/citizens.

Voor gedrukte gidsen en informatiebladen kunt u contact opnemen met het call centre van Europe Direct op de volgende gratis telefoonnummers:

Oostenrijk: 0800 29 68 11 België: 0800 920 38 (N) 0800 920 39 (F) Denemarken: 80 01 02 01 Finland: 0800 11 31 91 Frankrijk: 0800 90 97 00 Duitsland: 0800 186 0400 Griekenland: 00800 321 2254 Ierland: 1 800 55 31 88 Italië: 800 876 166 Luxemburg: 0800 25 50 Nederland: 0800 09 05 1950 Portugal: 8002 09 5 50 Spanje: 900 983 198 Zweden: 020 79 49 49 Verenigd Koninkrijk: 0800 581 591

De Dialoog met de burgers is een aanvulling op de Dialoog met het bedrijfsleven (http://europa.eu.int/business) en valt onder het initiatief Europe Direct van de Commissie
(http://europa.eu.int/europedirect).