Kamer van Koophandel Utrecht

Regio Utrecht kan groei zelf opvangen

In tegenstelling tot minister Pronk denkt de Utrechtse Kamer van Koophandel dat de regio Utrecht zelf de voorziene groei van werkgelegenheid, bevolking en economie kan opvangen.

Dat staat in de reactie die de Utrechtse KvK heeft opgesteld in het kader van de inspraak over de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. De KvK baseert deze mening op eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat er in de regio wel degelijk ruimte is voor nieuwe bedrijven- en kantoorterreinen. Belangrijke ruimtewinst is ook te vinden door slim om te gaan met bestaande locaties en creatief te bouwen (in de hoogte en onder de grond).

De KvK pleit voor een selectieve aanpak met betrekking tot de zogeheten 'groene contouren'. Het Groene Hart is geen aaneengesloten groengebied. Niet alle groen is even waardevol. Volgens de KvK is Rijnenburg daarom een geschikte locatie voor stedelijke ontwikkeling. Het verdient de voorkeur om binnen het Groene Hart deelgebieden aan te wijzen als waardevol groen. Een soortgelijke aanpak kan gelden voor de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.

In de visie van de Kamer van Koophandel zijn voor de periode 2010-2030 de volgende locaties geschikt voor bedrijvigheid en wonen:


- kantoorlocaties: stadscentrum Utrecht, stedelijke subcentra (centrum Nieuwegein en bij stations Houten, Maarssen, Bilthoven, Woerden, Utrecht-Overvecht, Driebergen-Zeist) en stadsrandlocaties (Utrecht-Kanaleneiland, Houten-Zuid, station Lage Weide, Lunetten en Leidsche Rijn)


- bedrijvenlocaties: Rijnenburg, transformaties van bestaande zones (langs Merwedekanaal, Cartesiusdriehoek, Lage Weide en kamp van Zeist), benutting van corridors in Woerden, Veenendaal, Nieuwegein, Tull in 't Waal en Vianen-Oost en 'nieuwe werklandschappen' bij Breukelen, Den Dolder-Zeist en Driebergen.


- wonen: behalve 'verdichting' in Utrecht en Nieuwegein de nieuwe locaties Rijnenburg en Schalkstad en uitbreiding bij Woerden, Bunnik-Zuid, Vianen-Zuid en Veenendaal.