Koninklijke Ahold

15/05/01

Ahold President Van der Hoeven op Aandeelhoudersvergadering: 'Ahold omzet blijft solide groeien'

Onze onderneming verkeert in een uitstekende conditie en wij verwachten een snelle verdere groei, zei President Cees van der Hoeven.

Zaandam, 15 mei 2001 Ahold ligt goed op koers om dit jaar een omzet te realiseren van circa Euro 65 miljard, exclusief acquisities en valuta-invloeden. Onze onderneming verkeert in een uitstekende conditie en wij verwachten een snelle verdere groei, zei President Cees van der Hoeven vandaag op Ahold´s Algemene Vergadering van Aandeelhouders in Den Haag.

Hij maakte bekend dat de geconsolideerde omzet over het eerste kwartaal van dit jaar (16 weken, t/m 22 april 2001) met 65,8% toenam tot Euro 18,2 miljard. De aandeelhouders gingen akkoord met de jaarrekening, het slotdividend over het jaar 2000 en de overige voorstellen op de agenda.

Omzet blijft solide groeien
De omzet van Ahold blijft een solide groei vertonen, zei Van der Hoeven tegen de circa 1.200 aandeelhouders. We zijn bijzonder te spreken over de ontwikkelingen in de eerste 16 weken. Gezien de snelheid waarmee onze onderneming blijft groeien, zijn we vol vertrouwen dat we opnieuw onze doelstellingen zullen realiseren en een recordomzet en -winst zullen behalen over het gehele jaar 2001.

Succesvolle multi-channel strategie
Van der Hoeven gaf de aandeelhouders een overzicht van de aanzienlijke voordelen, die de multi-channel en multi-format strategie de onderneming biedt. We vinden dit de enig juiste manier om onze klanten van dienst te zijn waar, wanneer en hoe ze dat ook willen. We bieden hen maatwerk met een royale keus aan maaltijdmogelijkheden en oplossingen. Daarmee spelen we voortreffelijk in op de individuele wensen van de klant.

Omzet eerste kwartaal 2001 neemt toe met 65,8% tot Euro 18,2 miljard Van der Hoeven informeerde de aandeelhouders ook over de omzet in het eerste kwartaal van 2001. Ahold behaalde over de eerste 16 weken (t/m 22 april 2001) een geconsolideerde omzet (excl. BTW) van Euro 18,2 miljard, een toename van 65,8% ten opzichte van het eerste kwartaal 2000. In de Verenigde Staten groeide de omzet met 60% naar $ 10,2 miljard. De omzet van de winkelactiviteiten in Amerika groeide naar $ 6,8 miljard. In Europa groeide de omzet met 77,5% naar Euro 5,7 miljard. In Latijns-Amerika steeg de omzet met 8,8% naar Euro 1,2 miljard, terwijl in Azië de omzet Euro 101 miljoen bedroeg.

Bevestiging verwachting sterk hoger nettoresultaat voor geheel 2001 Van der Hoeven besloot zijn overzicht voor de aandeelhouders met de vaststelling dat winstgevende verdere groei een essentieel fundament is van Ahold´s strategie. De Raad van Bestuur bevestigt dat in 2001 in alle werkgebieden de omzetten en bedrijfsresultaten verder zullen toenemen als gevolg van gezonde autonome groei en de bijdragen van recente acquisities. Het nettoresultaat voor 2001 zal sterk toenemen. De winst per aandeel zal, exclusief valuta-invloeden, buitengewone posten en afschrijving van goodwill, naar verwachting 15% hoger zijn dan in 2000.

Jaarrekening, slotdividend en overige agendapunten goedgekeurd De aandeelhouders keurden de jaarrekening en het slotdividend over 2000 goed. Het slotdividend van Euro 0.45 per gewoon aandeel van nominaal Euro 0.25 kan naar keuze worden opgenomen in contanten of in de vorm van een uitkering van 2% ten laste van de fiscaalvrije agioreserve. Dit dividend zal betaalbaar gesteld worden per 23 mei 2001. Het volledig dividend over 2000, inclusief het in september 2000 uitgekeerde interim-dividend, bedraagt Euro 0.63 per gewoon aandeel. Alle overige agendapunten, waaronder de benoeming van twee nieuwe leden van de Raad van Bestuur, Bill Grize en Jim Miller, en de toetreding van Bob Tobin en Roland Fahlin tot de Raad van Commissarissen, werden goedgekeurd.