Provincie Groningen

Groningen, 15 mei 2001 Persbericht nr. 92

Project Justitie in de Provincie draagt bij aan veiligheid in wijken en buurten

Vandaag hebben GS een principebesluit genomen om subsidie te verlenen aan het project Justitie in de Provincie. Het betreft een project van het Openbaar Ministerie Groningen. Dit project beoogt een "provinciebrede" toepassing van een reeds lopend project in de gemeente Groningen. De subsidie bedraagt f 75.000,- per jaar en geldt voor de jaren 2001 t/m 2003.

Doel van het project is vooral om het vertrouwen van de burger in de rechtshandhaving te herstellen. De aanpak kenmerkt zich door snel ter plekke te reageren op conflictsituaties, waarbij door het vroegtijdig inschakelen van Justitie erger kan worden voorkomen.

Het project

De gemeente Groningen is in mei 1998 een project gestart "Justitie in de buurt". Doelstelling van het project is in essentie het vergroten van het het veiligheidsgevoel in een probleemwijk. In de projecten werkt Justitie nadrukkelijk samen met instellingen als o.a. de raad voor de kinderbescherming, reclassering, woningbouwcorporatie, jeugdwerk, regiopolitie en gemeente. Door snel ter plekke in te grijpen kan vaak "erger ' worden voorkomen. Ook kan in gevallen van overlastveroorzakende jeugd waarbij soms behoorlijke materiële schade wordt toegebracht aan de samenleving Justitie maatwerk leveren door de jongeren te laten deelnemen aan een cursus agressiebeheersing, omgaan met alcohol en groepsgedrag.

De aanpak is succesvol gebleken. Recent onderzoek geeft aan dat het gevoel van onveiligheid in wijken in de stad Groningen afgenomen is van 35% naar 28%.

Inmiddels is door een aantal andere gemeenten in de provincie aangeven dat zij belangstelling hebben voor deze probleem- en gebiedsgerichte aanpak.

Daarom heeft het Openbaar Ministerie het plan opgevat om de aanpak te verbreden tot de gehele provincie.

De provincie ondersteunt deze aanpak, die uitstekend past in het door haar gevoerde Integrale Veiligheidsbeleid van harte en heeft derhalve besloten tot een bijdrage in de projectkosten.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marga Bertens, afdeling Bestuurscontacten, 050 3164765