Stichting Utrechts debatcentrum TUMULT

PERSBERICHT WEEK 20

UTRECHT MEGASTAD
De Vijfde Nota en de onvermijdelijke annexatie
van de Utrechtse randgemeenten.

TUMULT organiseert samen Architectuurcentrum Aorta en het Utrechts Architectencafé een debat over de gevolgen van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening voor Utrecht en de relatie met de randgemeenten op 15 mei in de Lutherse Kerk aan de Hamburgerstraat. Als er 50.000 woningen gebouwd moeten worden rondom Utrecht is het dan niet aan te bevelen om die randgemeenten dan maar te annexeren en een megapool te stichten?

Nederland wordt opnieuw ingekleurd. Hier de rode stedelijke gebieden en daar de groene zones bestemd voor landbouw en recreatie. Feitelijk zou eind vorig jaar gepresenteerde Vijfde Nota inzicht moeten geven waar onze kinderen de aankomende decennia wonen, werken en recreëren. Onmiddellijk trad de milieubeweging in het geweer dat de groene gebieden te weinig beschermd worden. En "de randstad" reageerde met een eigen nota: "naar een groene Deltametropool", waarin voorstellen voor haar toekomstige bouwlocaties.

De discussie kan losbranden. Wat betekenen de plannen voor het Groene Hart; wordt de groene long opgeofferd. En dichterbij: waar moeten de geplande 50.000 woningen rond Utrecht komen, worden de groenstroken tussen de stad en de omliggende gemeenten Houten, Nieuwegein en Woerden volgebouwd. Is het dan niet aan te bevelen dat de stad Utrecht die gemeenten gelijk maar annexeert om een megapool te stichten waar in stedenbouwkundig opzicht van een evenwichtige opbouw sprake is.

Onder leiding van Patrick van Mil, adviseur Berenschot gaan met elkaar in debat: Martie Meijer, senior beleidsmedewerker Dienst Ruimtelijke Ordening Gemeente Utrecht, Jenny Fix, hoofd Dienst Ruimtelijke Ordening Gemeente Houten; Klaas Meester, strategisch beleidsadviseur Dienst Ruimte en Groen Provincie Utrecht, en Nico Papineau Salm, directeur Stichtse Milieu Federatie.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree f 7,50/CJP & U-Pas f5,00. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of tumult@ision.nl.