Algemene Federatie van Militair Personeel




Amersfoort, 14 mei 2001

Defensie wil tenue militair aanpassen AFMP start discussie via internet

AMERSFOORT - De AFMP, de FNV-vakbond voor militairen heeft kennisgenomen van het voornemen van het Ministerie van Defensie tot aanpassing van het huidige tenuevoorschrift voor militairen. Dit blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. De AFMP heeft enige tijd geleden al aangedrongen op duidelijkheid omtrent de haardracht van militairen en het zichtbaar dragen van sieraden en piercings. Dit naar aanleiding van het dreigende ontslag van een militair voor het dragen van een lippiercing en commandanten die hun eigen regelgeving stelden op dit gebied.

De AFMP is ingenomen met het feit dat het Ministerie van Defensie een stuk duidelijkheid wil creëren op dit vlak, maar vindt dat de discussie 'breed' gevoerd moet worden. Daarom opent zij een discussie op haar website (www.afmp.nl) waar alle leden, maar ook niet-leden, kunnen deelnemen aan het debat 'hoe het voorschrift zou moeten gaan luiden'. Voor de strekking van dergelijke regels wordt door het Ministerie van Defensie rekening gehouden met diverse aspecten, zoals het feit dat de krijgsmacht vaker in internationaal verband wordt ingezet; het voorgestane beleid om de krijgsmacht een professionele uitstraling te geven; de beperkingen die in algemeen geldende regels zijn neergelegd wegens eisen betreffende bijvoorbeeld bedrijfsveiligheid en het gegeven dat de nieuwe regels uniform en eenduidig moeten zijn en geen onderscheid mogen maken tussen militairen van verschillend geslacht.

Een eerste reactie van voorzitter Ton Heerts: "Het is goed dat de staatssecretaris erkent dat er op dit gebied onduidelijke regels zijn en bovendien sprake van rechtsongelijkheid."
Heerts wijst er wel op dat Defensie deze regelgeving niet anders moet toepassen dat in het bedrijfsleven gebruikelijk is. De AFMP is van mening dat helderheid op dit vlak zeer wenselijk is, maar wil zeker zijn van de 'gedragenheid' ervan bij haar leden. Ook in de komende tijd zal, buiten de site, de discussie met haar leden worden gevoerd.



Nadere informatie:
A.J.M. (Ton) Heerts (voorzitter AFMP) 033-4678000 (kantoor) 055-5330119 (privé) mobiel 06-53362457
M. (Marlies) Verhoef (woordvoerder) 033-4678015 (kantoor) 033-4944779 (privé) mobiel 06 -53290058