Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 mei 2001

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



1.

Hebt u kennis genomen van de resultaten van het onderzoek onder jongeren "Luister naar ons" dat door de kindertelefoons, de kinderrechtswinkels en de stichting De Ombudsman onlangs is uitgevoerd? (1)

2.

Deelt u onze mening dat het verontrustend is dat zes van de tien jongeren onbekend zijn met de Bureaus Jeugdzorg als toegangsportaal tot hulpverlening? Zo ja, verdient het geen dringende aanbeveling om - eventueel via een gerichte campagne - de bekendheid ervan aanzienlijk te vergroten?

3.

Deelt u eveneens de mening dat ook verbetering van de kwaliteit van de hulpverlening nadrukkelijk aandacht behoeft? In welke mate bent u, in afwachting van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg, bereid om hiervoor maatregelen te (laten) treffen?

4.

Bent u bereid de aanbevelingen uit het onderzoek ter harte te nemen door de Kamer te informeren over de aanpak die u - in reactie op de antwoorden van de jongeren - voorstaat teneinde te waarborgen dat de hulpverlening adequaat en effectief is en aansluit bij de behoeften van jongeren?

5.

Zijn bij de voorbereiding van de Wet op de Jeugdzorg jongeren daadwerkelijk betrokken? Zo nee, bent u daar alsnog toe bereid? Zo ja, in welke mate heeft consultatie van jongeren plaatsgevonden en tot welke resultaten heeft dit geleid?

1) Trouw dd 10 mei 2001