f2c3de.jpg

Malaria en vaccinatieadvies per SMS

Enter, 15 mei 2001 - De 1,3 miljoen vakantiegangers die jaarlijks naar tropische bestemmingen reizen, kunnen vanaf vandaag via 0900-malaria (=0900-6252742) een malaria- en vaccinatieadvies via SMS (tekstbericht op een mobiele telefoon) ontvangen. 0900-Malaria is een dienst van Service Apotheek, een franchiseorganisatie waar bijna 150 apotheken bij aangesloten zijn. Het is de eerste telefoonservice in de gezondheidszorg waarbij gewerkt wordt met een combinatie van spraakherkenning en antwoord per SMS. Hiertoe wordt samengewerkt met de firma's Audiotex Nederland (voor voice response) en Emexus (voor SMS-afhandeling). 0900-Malaria werkt bijzonder eenvoudig: de aanvrager spreekt de naam van het land in en ontvangt vervolgens direct de malaria en vaccinatieadviezen per SMS op zijn mobiele telefoon.

Meer dan 500.000 mensen onbeschermd op reis
Slechts 55% van de reizigers naar tropische bestemmingen laat zich voldoende vaccineren. Dat wil zeggen dat meer dan 500.000 mensen onvoldoende maatregelen nemen als ze op reis gaan. 70% van de reizigers naar Suriname, Turkije en Marokko denkt geheel niet aan beschermende maatregelen. Wereldwijd sterven jaarlijks 1 miljoen mensen aan malaria, dat zijn twee mensen per minuut. In 2000 zijn er in Nederland 626 gevallen van malaria gemeld en 1241 gevallen van Hepatitis A. Deze ziekten leiden tot een toenemend arbeidsverzuim en vormen een steeds grotere kostenpost. Over 8 jaar verwacht men al 3,5 miljoen reizigers naar de tropen, waardoor de problemen alleen maar zullen toenemen. Via 0900-malaria kan iedereen nu snel en makkelijk controleren of er voor een bepaald land vaccinaties en malariatabletten nodig zijn.

Service Apotheek geeft uniform advies
In de afgelopen 6 jaar heeft Service Apotheek zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van reizigersadvisering en al vele tienduizenden adviezen op maat verstrekt. De advisering staat onder toezicht van apothekers/tropendeskundigen en is geheel geprotocolleerd. Hierdoor geven Service Apotheken van Maastricht tot Hoogezand in heel Nederland hetzelfde uniforme advies. Omdat malariatabletten regelmatig wisselwerkingen geven met andere geneesmiddelen en de apotheker als enige in de gezondheidszorg een compleet overzicht heeft van de vaccinaties en geneesmiddelen die iemand gebruikt, is de apotheker bij uitstek in staat om een goed reizigersadvies te geven. In samenwerking met de huisarts die de vaccinaties toedient, biedt Service Apotheek op deze wijze een perfect en betaalbaar reizigersadvies, verkrijgbaar in de directe omgeving van de patiënt.