Voedingscentrum
Moeder blijft belangrijkste beslisser (on)gezonde voeding

Het Voedingscentrum Nederland stelt dat moeders de belangrijkste beslissers blijven voor de inkoop en de bereiding van (on)gezonde voeding voor hun gezin. Uit een recent onderzoek van het CBS blijkt dat de Nederlandse jeugd ongezond leeft. Daarom richt het Voedingscentrum zich op hun moeders om zo deze jongeren te bewegen tot een gezondere eetstijl. Vandaar dat het Voedingscentrum van 15 tot en met 20 mei op de Libelle Zomerweek in Almere staat.

Bij het Voedingscentrum kunnen de bezoekers testen hoe gezond ze eigenlijk eten. Naast de uitslag van de test krijgen ze ook een persoonlijk advies over hun eetgewoonten. In dezelfde stand kunnen ze meer informatie vinden over het kiezen en kopen van gezonde voeding in de expositie Etenstijd. Deze expositie is een initiatief van de Expotheek in samenwerking met onder andere het Voedingscentrum.

Hoewel de jeugd zelf beslist over wat ze eten blijven de ouders, met name de moeder, een belangrijke rol spelen in de eetgewoonten van hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat de moeder in de meeste gevallen degene is die de inkopen doet en de maaltijden bereidt. Als een moeder bijvoorbeeld nooit groente koopt, omdat zij weet dat haar man dit niet lust, dan leren haar kinderen dat groente niet gegeten hoeft te worden. Ouders kunnen hun kinderen, zeker in de adolescentie, leren verantwoordelijk te zijn voor hun eigen eetgewoonte en de juiste beslissingen nemen voor hun voeding.
Uit het CBS-onderzoek blijkt verder dat de meeste jongeren relatief lang bij hun ouders blijven wonen. Daardoor blijft de invloed van de ouders op de eetgewoonte van hun kinderen langer bestaan.