Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Eerste Kamer akkoord met regeling kinderopvang voor reïntegrerende uitkeringsgerechtigden

WW'ers en arbeidsgehandicapten die bezig zijn met een reïntegratietraject (zoals scholing of het opdoen van werkervaring) kunnen in aanmerking komen voor financiering van kinderopvang. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin dit wordt geregeld. De wet treedt op 1 juli 2001 in werking.

WW'ers of arbeidsgehandicapten die een reïntegratietraject volgen, moeten soms op korte termijn kinderopvang regelen. Dat is niet altijd mogelijk vanwege de soms lange wachtlijsten die voor kinderopvangplaatsen bestaan. Dit kan een belemmering vormen voor de reïntegratie. Doordat het Lisv als 'werkgever' van de uitkeringsgerechtigde optreedt, is hij of zij niet langer aangewezen op de gesubsidieerde kinderopvang, maar kan ook in de particuliere sector een opvangplaats worden gezocht. Het Lisv krijgt tevens de bevoegdheid een tegemoetkoming voor kinderopvang toe te kennen aan een werkgever, als die een uitkeringsgerechtigde in dienst neemt die een reïntegratietraject heeft gevolgd. De tegemoetkoming aan de werkgever geldt voor maximaal 12 maanden. Bij het vaststellen van de hoogte van het bedrag wordt rekening gehouden met de ouderbijdrage.

De financiering van de kinderopvang wordt uitgevoerd voor het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv). De regeling is van toepassing op zowel alleenstaande als samenwonende uitkeringsgerechtigden. De kinderopvang is bedoeld voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Er bestaat geen recht op kinderopvang. Het Lisv maakt per aanvraag de afweging of het financieren van kinderopvang de kans vergroot dat iemand werk vindt (en een uitkering wordt bespaard). In totaal kunnen maximaal 4000 mensen per jaar in aanmerking komen voor de regeling.

De financiering van kinderopvang voor WW'ers of arbeidsgehandicapten die een reïntegratietraject volgen, is een van de emancipatievoornemens van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.