Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Minister Hermans laat het afweten

Utrecht, 15 mei 2001 - Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn verbolgen over de afwezigheid van minister Hermans op de Europese onderwijstop in Praag. Hermans verkiest de bruiloft van Constantijn en Laurentien boven deze conferentie die een belangrijke stap moet zetten in de richting van internationalisering van het hoger onderwijs. Het hele jaar rept de Minister al over de noodzaak van één Europees hoger onderwijs. Maar nu er beslissingen moeten worden genomen laat hij het afweten.

De conferentie in Praag is het vervolg op een bijeenkomst in 1999 in Bologna, waar een verklaring ondertekend werd door 29 Europese onderwijsministers. Deze verklaring heeft ertoe geleid dat Nederlandse studenten straks af gaan studeren als Bachelors en Masters. Minister Hermans loopt sindsdien in Europa voorop met het invoeren van de afspraken uit de Bologna verklaring. In Praag zal gepraat gaan worden over een Europees kwaliteitszorgsysteem: de belangrijkste voorwaarde van het Bachelor Mastersysteem. Zeker nu Nederland zo vergevorderd is met de plannen voor een eigen accreditatiesysteem, vinden de LSVb en het ISO het treurig dat de Minister zijn stem niet zal laten horen.

Nu laat minister Hermans zich vertegenwoordigen door zijn Vlaamse collega, wat zeer ongebruikelijk is. De LSVb en het ISO, die het hoger onderwijs wèl serieus nemen, stellen voor om Nederland in het vervolg door studenten te laten vertegenwoordigen.