15 mei 2001

Jaarverslag drugs 2000:

AANTAL MELDINGEN OVERLAST DRUGS IN WEERT GEDAALD

Het jaarverslag drugs 2000 van de politie Weert geeft weer hoeveel meldingen de politie heeft ontvangen over drugsproblemen en drugsoverlast in het jaar 2000. Ook is er een vergelijkend overzicht van de drugsproblematiek in Weert over de periode 1992 tot en met het jaar 2000 opgenomen. De belangrijkste conclusie uit het jaarverslag is, dat het aantal drugsmeldingen in 2000, in vergelijking met 1999 met circa 20% is gedaald. In het jaar 2000 heeft de politie Weert 130 drugsmeldingen ontvangen. In 1999 waren dat nog 161 meldingen.

De daling van het aantal meldingen heeft primair te maken met het verminderde aantal meldingen over het centrum van Weert. In de overige wijken en dorpen kan het aantal (overlast)meldingen stabiel worden genoemd.

Jaarlijks aantal meldingen in centrum1992-1997 199819992000 ± 40 per jaar1156940

Uit dit schema wordt duidelijk dat het aantal drugsmeldingen in het centrum is teruggebracht naar eenzelfde niveau als begin jaren ´90. De politie heeft daarbij enkele mogelijke verklaringen. Allereerst de komst van de coffeeshops, ten tweede het toegenomen acceptatieniveau bij inwoners van de stad ten aanzien van met name de softdrugs-gebruikers en ten derde de uitbreiding van de afdeling Stadstoezicht. Het overgrote deel van deze drugsmeldingen heeft betrekking op de overlast die mensen ervaren als gevolg van drugsgebruik en drugshandel.

Locaties
Uit het jaarverslag blijkt verder dat de meeste meldingen betrekking hebben op de Serviliusstraat (19), het Stationsplein (15) en de Pastoor Rieterstraat (6). Vooral het aantal meldingen over de drugsproblematiek rond de Serviliusstraat is aanzienlijk toegenomen in vergelijking met 1999. Toch stelt de politie dat de aard van de problematiek in de Serviliusstraat niet gewijzigd is ten opzichte van voorgaande jaren. Verder blijkt uit de analyse van de locaties dat de omgeving van het NS-station (nog steeds) een ontmoetingsplek van drugsgebruikers is en om die reden veelvuldig in de meldingen voor komt. De politie geeft in het verslag aan, dat feitelijk elke locatie waar meldingen over worden ontvangen "een eigen verhaal heeft". Zo komen de meldingen van drugsproblemen nabij het station veelal van de spoorwegpolitie, hebben sommige meldingen betrekking op de aanwezigheid van een huisdealer en hebben andere op hun beurt te maken met de aanwezigheid van een café.

In de raadscommissie Algemene Zaken van 11 juni a.s. om 19.30 uur staat het jaarverslag drugs 2000 op de agenda en geeft de districtelijke drugscoördinator van de basiseenheid Weert-Zuid een toelichting op de cijfers.


Dit bericht is ingezonden door publieksvoorlichting gemeente Weert.