Ministerie van Financien

Titel: VOORBEREIDING INVOERING EURO BIJ RIJKSOVERHEID GAAT VOLGENS



Persberichtnr.


01/134


Den Haag

15 mei 2001

Voorbereiding invoering euro bij rijksoverheid gaat volgens plan

De voorbereidingen van de departementen op de komst van de euro verlopen in grote lijnen volgens de planning zoals die in 1999 door de Ministerraad is vast gesteld. Dit houdt in dat alle departementen de realisatiefase (waarin de aanpassingen aan de systemen worden doorgevoerd) hebben afgerond en volop bezig zijn met de testfase. Deze moet per 1 juli 2001 worden voltooid.

Dit staat in de Negende Voortgangsrapportage Euro en Overheid (deel 9a) die vandaag door minister Zalm van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd. In deze rapportage wordt ingegaan op de voortgang van de euro voorbereidingen van de departementen en daaraan gelieerde organisaties.

Er wordt een aantal risicos voor het vervolgtraject gesignaleerd. Zo moet een groot deel van de werkzaamheden nog in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden, en zijn de gevolgen van de euro ook nog niet overal tot in alle hoeken en gaten van de departementen doorgedrongen. Ook moet er scherp gelet worden op het maken van afspraken met andere partijen over de euroconversie, en op het voorkomen van onnodige samenloop van de euro met reorganisaties en het invoeren van nieuw beleid.

De mate van inzicht van departementen in de voortgang van de zogenaamde derdenorganisaties (zbos) wisselt. Dat geldt ook voor de voortgang van de eurovoorbereidingen van deze organisaties. Een belangrijke sector daarbij is de sociale zekerheid. Het is van groot belang dat de verstrekking van bijvoorbeeld sociale uitkeringen waarvan een groot aantal mensen afhankelijk is ook na de omschakeling naar de euro in januari 2002 goed verloopt.

Een belangrijk aandachtspunt blijft de eurovoorbereiding door de zorgsector. Er zijn veel signalen dat de voorbereidingen in deze sector (ziekenhuizen, zorginstellingen, etc.) nog ver achterblijven. De komende tijd moet bij de zorginstellingen alle hens aan dek om ervoor te zorgen dat deze organisaties tijdig zijn voorbereid op de euro. De rijksoverheid zal de komende maanden haar stimulerende rol versterken.