Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

15-05-2001

CNV-leden wijzen eindbod Akzo Nobel af

De leden van CNV Chemie en energie hebben het eindbod van Akzo Nobel in grote meerderheid afgewezen. Dat is gebleken na ledenvergaderingen die op de verschillende locaties zijn gehouden. De bond stuurt nu een brief naar Akzo Nobel, waarin de directie wordt opgeroepen om opnieuw naar de onderhandelingstafel te komen. Anders zijn acties op termijn onvermijdelijk.

"De leden zijn er vooral boos over dat ze in het eindbod weinig terug kunnen vinden van onze voorstellenbrief, bijvoorbeeld als het gaat om afspraken over de werkdruk of om een bijdrage voor internationale collegialiteit", zegt cao-onderhandelaar Peter Hendrix. "Ze vinden dat Akzo Nobel hun een dictaat oplegt en dat pikken ze niet."

De bond geeft Akzo Nobel tot 28 mei de tijd om op de brief te reageren. Dan staat een landelijke kaderdag gepland, die samen met FNV Bondgenoten wordt gehouden. Geeft Akzo Nobel voor die tijd geen sjoege, dan zullen de kaderleden zich beraden op verdere acties.

Naast de al genoemde punten (internationale collegialiteit en werkdruk) hebben de leden van Chemie en energie vooral problemen met de volgende onderdelen uit het eindbod:

- de nieuwe winstdelingsregeling (die onder meer afhankelijk is van targets en de beurswaarde van het concern) is erg onduidelijk en levert minder op

- de looptijd is te lang vergeleken met het loonbod (26 in plaats van 24 maanden)

- de diverse beloningsvormen (groepsbeloning en beloningen voor multifunctionele inzetbaarheid) maken de werknemer te afhankelijk van de directe chef; bovendien eisen de leden meer duidelijkheid hierover
- de flexibilisering van de arbeidsduur (keuze tussen ADV-dagen inroosteren of verkopen) roept veel vragen op; de bond wil graag een inventarisatie van de problemen op dit gebied.

De cao van Akzo Nobel geldt voor zo'n 14.000 werknemers.

Nadere inlichtingen:

Peter Hendrix, cao-onderhandelaar
030-6348338
Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244