Provincie Utrecht

Persbericht
989877600

Provincie Utrecht investeert in sociale infrastructuur

GS willen uit het provinciaal ontwikkelingsbudget voor versterking van de Utrechtse samenleving (POR Sociale Infrastructuur) ruim 1,2 miljoen gulden inzetten. Met dit geld kunnen diverse projecten worden gerealiseerd, die een sociale doelstelling hebben. De Statencommissie Zorg en Welzijn heeft op 14 mei over deze voorstellen inmiddels een positief advies afgegeven. De projecten richten zich op o.a. Utrechtse allochtonen, mensen met een verstandelijke handicap, asielzoekers, ex-psychiatrische patinten en jongeren.

Verbouwing internaat Turkse jongeren
Het college reserveert 200.000 gulden voor Beatitas, een Utrechts internaat voor Turkse jongens. Beatitas voorziet in een toenemende behoefte aan opvang jaarlijks komen er ruim 45 nieuwe aanmeldingen binnen. Reden voor deze instelling om de capaciteit uit te breiden tot 60 scholieren. Door deze Turkse jongens, die vaak vanwege conflicten met hun ouders over de opvoeding het huis hebben verlaten, onderwijs aan te bieden, wordt spijbelen en schooluitval voorkomen. De provinciale subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor een grondige verbouwing en uitbreiding van het pand.

Films over Utrechtse allochtonen
Met het provinciale budget kunnen ook een aantal voorlichtingproducten voor en over Utrechtse allochtonen worden gerealiseerd. Een voorbeeld is een documentaire over de oprichting van de Voetbalvereniging Hoograven door een groep Marokkaanse jongeren. Deze documentaire die dit najaar door de NCRV wordt uitgezonden, laat zien hoe deze jongeren hiervoor een passende accommodatie vinden en tegen welke obstakels zij aanlopen. De provinciale bijdrage in dit project is 25.000 gulden. De Hogeschool van Utrecht start in samenwerking met de lokale televisie van Utrecht een wervingscampagne voor allochtone leraren. Het beeldmateriaal wordt aangeleverd door scholieren en leerlingen van de lerarenopleiding, die zelf op pad gaan met de camera. Deze video wordt opgenomen in een pakket met voorlichtingsmateriaal dat de Hogeschool van Utrecht zal aanbieden aan alle scholen in de provincie. Provinciale subsidie voor dit project bedraagt ruim 23.000 gulden.

Meer doorstroom naar beroepsonderwijs
ROC De Amerlanden in Amersfoort trok afgelopen cursusjaar 300 asielzoekers en allochtonen aan, die meededen met een toelatingsprogramma, waarin zij worden voorbereid op het beroepsonderwijs. Dit ASAL-programma was een groot succes, maar leed onder het gebrek dat er maar n begeleider was voor 42 cursisten. Deze begeleiders werken als een schakel met het bedrijfsleven en de maatschappelijke instellingen. De bedoeling is dat deze taak over circa 2 jaar wordt overgenomen door een trajectbureau. Tot die tijd is uitbreiding van het aantal begeleiders nodig GS stellen hiervoor ruim 140.000 gulden beschikbaar.

Kunst door verstandelijk gehandicapten
Theater Totaal helpt mensen met een verstandelijke handicap, die hun artistieke kwaliteiten willen ontdekken en ontwikkelen, met cursussen op het gebied van o.a. muziek, drama en dans. Deze stichting heeft zich tot nu toe weten te handhaven met subsidie van de provincie en de gemeente Nieuwegein. Omdat de sociale werkplaats de samenwerking heeft moeten stoppen vanwege veranderingen in de wetgeving, zoekt Theater Totaal naar een oplossing voor een gat op de begroting van 87.000 gulden. De provincie is bereid om in dit gat te springen en daarmee zicht te bieden op een blijvende toekomst voor Theater Totaal. De bijdrage is overigens eenmalig in overleg met de sociale werkvoorzieningen zoekt de stichting naar een structurele oplossing.

Een nieuwe familie voor ex-psychiatrische patienten Ex-psychiatrische patienten terugbrengen in de maatschappij, via een veilige leefomgeving. Dat is de doelstelling van de stichting Wegwijs een organisatie die zich ervoor inzet dat deze mensen niet als dak- of thuislozen in de goot belanden. Wegwijs is op zoek naar nieuwe families, mensen die hen als een goede buur kunnen opvangen op de momenten dat dit nodig is. Begonnen wordt in de stad Utrecht, het project breidt zich daarna uit over de provincie. In twee jaar tijd komen op deze wijze 15 tot 20 families tot stand. Met een provinciale bijdrage van ruim 116.000 gulden kan een start worden gemaakt met dit voorbereidende werk.

Meer maatschappelijk werk van sport
Veel Utrechtse gemeenten voeren een vrij traditioneel sportbeleid dat vooral gericht is op het onderhoud van de sportvelden e.d. Van sport kan echter meer werk gemaakt worden. Gerichte acties kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld bepaalde groepen zich meer thuis voelen in de locale gemeenschap. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft hiervoor een stimuleringsregeling breedtesport ingesteld. GS stellen 250.000 beschikbaar aan Sportservice Midden Nederland deze organisatie gaat met name kleinere Utrechtse gemeenten helpen met subsidieaanvragen bij het ministerie. De provinciale bijdrage is verder bedoeld voor informatie-uitwisseling en deskundigheidsbevordering op het terrein van het lokale sportbeleid.

Overige projecten waaraan via het Provinciale Ontwikkelingsbudget wordt bijgedragen, zijn: bezoek Utrechtse scholieren aan het Herinneringscentrum voor de Toekomst op het voormalige militair Fort De Bilt (25.000 gulden) begeleiding werklozen naar de arbeidsmarkt door stichting Werkartaal (25.000 gulden, in aanvulling op een bijdrage uit provinciaal ETO-fonds) en inzet kwartiermaker voor een trajectbureau dat voortijdig schooluitval in Eemland bestrijdt (61.000 gulden).

Bovenstaande voorstellen komen voor definitieve goedkeuring aan de orde in de vergadering van Provinciale Staten van 25 juni a.s.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .

Terug