Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Tijdelijk verbod op schelpdiervisserij Oosterschelde

nr. 45 15-05-2001

TIJDELIJK VERBOD OP SCHELPDIERVISSERIJ OOSTERSCHELDE

Sinds vandaag 15:30 uur geldt een verbod op het vissen van tweekleppige schelpdieren bestemd voor menselijke consumptie in de Oosterschelde ten westen van de lijn Yerseke-Gorishoek.

In de Oosterschelde ten westen van de lijn Yerseke-Gorishoek zijn sinds 10 mei hoge sterftepercentages onder mosselen geconstateerd. De oorzaak van de sterfte moet waarschijnlijk gezocht worden in zuurstofgebrek door algenbloei. Andere oorzaken (bacteriën of virussen) zijn op dit moment echter niet uit te sluiten. Het verbod is ingesteld om verspreiding van de mogelijke oorzaak van de sterfte tegen te gaan. Dit verbod vloeit voort uit Europese regels op dit punt.

De sterfte doet zich voorzover nu bekend alleen bij (bodem-)mosselen voor, het verbod geldt echter ook voor oesters en kokkels omdat de oorzaak van de sterfte nog niet vaststaat. Het Nederlandse mosselseizoen is al enige maanden gesloten. Oesters worden in dit deel van het Oosterschelde niet geoogst. De kokkelvissers hebben hun activiteiten op eigen initiatief gestaakt. Daarmee zijn mogelijke risico.s voor consumenten uitgesloten. De afnemers van partijen kokkels die afgelopen weken in de handel zijn gebracht worden nog getraceerd.

Uit een gerichte monstername in het westelijk deel van de Oosterschelde na signalen van mosselkwekers bleken afgelopen week sterftepercentages van 30 tot 40 procent. Gisteren is een tweede monstername gestart. ID-Lelystad onderzoekt deze monsters. Volgende week is over de oorzaak van de sterfte meer duidelijkheid te verwachten.

15 mei 01 15:31