Nieuwe FileMaker Pro 5.5 technologische sprong vooruit
- multiplatform-ondersteuning, o.a.:

- eerste programma voor Mac OS X
- Windows 2000 logo-gecertificeerd
- toegang tot veelsoortige databronnen
- samenwerking met vele programma´s

- eenvoudig gezamenlijk webgebruik

- beveiliging op record-niveau
Maarssen, 15 mei 2001 -- FileMaker brengt met FileMaker Pro 5.5 het nieuwste databasepakket voor werkgroepen uit. FileMaker Pro 5.5 is als eerste programma gecompileerd naar machinetaal voor het nieuwe Apple besturingssysteem Mac OS X en ondersteunt daarmee Mac OS X in ´native mode´*. Tevens is het pakket Windows 2000 logo-gecertificeerd. Gebruikers profiteren zo van de mogelijkheden die de besturingssystemen bieden en ervaren maximale betrouwbaarheid en snelheid. Ondernemingen boeken productiviteitswinst en verminderen de beheerkosten.

In de nieuwste FileMaker-versie is de uitwisseling verbeterd met de verschillende databronnen die organisaties kunnen gebruiken. Dankzij dynamische tweeweg-ODBC vergroten kenniswerkers en werkgroepen hun productiviteit in de uitwisseling van gegevens met bedrijfsdatabases.

Tevens is een aantal hoogwaardige veiligheids- en serverfuncties toegevoegd, zoals toegangsprivileges per record, wat een extra beveiligingsniveau toevoegt aan peer-to-peer- en client/server-netwerken en op het Web. Door de wijzigingsmogelijkheden van wachtwoorden voor te behouden aan de IT-beheerder wordt voorkomen dat de ene gebruiker de andere buitensluit. Ook het aanmaken van nieuwe databases kan aan strikte voorwaarden worden gebonden.

Aan FileMaker Pro 5.5 zijn krachtige web-publishingfuncties aan toegevoegd. Data komen direct voor internetgebruik beschikbaar en er is slechts een browser voor nodig om toegang tot de informatie te verkrijgen. FileMaker Pro 5.5 zal geen ´time out´ geven en de verbinding verbreken na een periode van inactiviteit door gebruikers. Dit is nuttig als de software als ODBC- of webserver fungeert, en het programma laat zich dan ook beheren als een dergelijke server. Behalve de hoogwaardige ondersteuning van Apple en Microsoft-besturingssystemen, maakt FileMaker Pro 5.5 de multiplatform-belofte waar door brede ondersteuning van gangbare en exotische platforms:
* FileMaker Server 5.5 draait op Linux

* FileMaker Pro 5.5 ondersteunt Citrix MetaFrame 1.8 voor Windows 2000 servers en Windows 2000 Terminal Services.
* FileMaker Mobile, dat nu al op het Palm OS draait, zal ook kunnen werken op Pocket PC en de i-mode-standaard ** voor draadloos Internet. FileMaker Pro 5.5 is al goed ontvangen door de betatesters vanwege:
- de geboden integratiemogelijkheden, bijvoorbeeld met Microsoft Office
- de SQL-functies, voor bijvoorbeeld samenwerking met SAP- of Oracle-databases
- SQL Executive, de praktische scriptfunctie
- de uitwisselingsmogelijkheden, met bijvoorbeeld Excel, QuickTime-conversie, PDF-formaat
- de snelle, interactieve web-publishing-mogelijkheden met professionele tabellen-opmaak en JavaScript-visuele effecten.
- Web Companion, dat beschikt over een nieuwe multi-threaded http-server (1.1 standaard) waardoor data sneller worden uitgewisseld. Productlijn
In de nieuwe FileMaker Pro 5.5 productlijn komen ook beschikbaar: FileMaker Server 5.5, FileMakerPro 5.5 Unlimited (met zeer vele web-publishingfuncties) en FileMaker Developer 5.5.

Beschikbaarheid
De Engelstalige versie van FileMaker Pro 5.5 is direct leverbaar. De Nederlandstalige en Franstalige versie van FileMaker Pro 5.5, FileMaker Server 5.5 en FileMaker Pro 5.5 Unlimited volgen nog deze zomer. Prijzen worden nader bekend gemaakt.


* FileMaker Pro 5.5 voor het Mac OS X ondersteunt niet: ODBC-import, toolbars, 'send mail' met mail.app en FileMaker Mobile. Zie ook www.filemaker.com/support.
** http://www.nttdocomo.com/i/index.html

FileMaker ondersteunt vijf platforms méér en
komt tegemoet aan laatste IT-eisen
Databasetoegang in werkgroepen nu ook voor Mac OS X, Windows 2000, Linux, Pocket PC en i-mode

Maarssen, 15 mei 2001 -- Om tegemoet te komen aan de eisen van heterogeen samengestelde, mobiele werkgroepen heeft FileMaker nieuwe database-software ontwikkeld, die op vijf platforms meer draait dan eerdere versies. FileMaker Pro 5.5 is nu geschikt voor gebruik op computers die draaien onder Mac OS X, Windows 2000, Linux, Pocket PC en i-mode. Tevens zijn aanpassingen doorgevoerd die de database functioneler maakt en beter geschikt voor web-publishing.

FileMaker Pro 5.5 is de eerste software, die native draait op Max OS X, Apple's nieuwste besturingssysteem en logo-gecertificeerd is voor Windows 2000. FileMaker onderstreept hiermee haar streven de belangrijkste leverancier ter wereld te worden van database-software voor kenniswerkers en werkgroepen, van zowel kleine bedrijven als van afdelingen binnen grote organisaties. De eisen ten aanzien van databases veranderen voortdurend, mede als gevolg van de verbreiding van internet en mobiele dataverbindingen. Daarnaast worden databases steeds meer door werkgroepen toegepast, waarbij vaak diverse platforms naast elkaar in gebruik zijn. Dit zijn volgens FileMaker president-directeur Dominique Goupil de voornaamste ontwikkelingen waar de nieuwe versie van FileMaker op wil inspelen. De IT-afdelingen van grote ondernemingen verwelkomen dit, omdat FileMaker bekend staat om zijn gebruiksvriendelijke benadering van database-technologie.

De nieuwe FileMaker 5.5 productlijn
Naast de nieuwe versie van FileMaker Pro 5.5 kondigt FileMaker aan nog drie andere producten aan, waarmee ze de richting aangeeft voor de toekomstige ontwikkelingen.

FileMaker Server 5.5
Om aan te sluiten bij tendensen in de markt, waarbij werkgroepen steeds meer vragen naar Linux-toepassingen, zal FileMaker (Red Hat gecertificeerd) Linux-ondersteuning toevoegen aan FileMaker Server 5.5. Deze versie zal ook draaien onder Windows 2000 (logo-certificatie van Microsoft), Windows NT, Mac OS X (rechtstreeks, met gebruik van Cocoa) en Mac OS 8.6 en latere versies.

Om beter aan te sluiten op moderne IT-eisen zal FileMaker 5.5 authenticatie-routines bevatten van gasten op een Windows-domein en zal het LDAP-protocol ondersteunen.

FileMaker Pro 5.5 Unlimited
Nieuwe functies en een verbeterde betrouwbaarheid maken deze versie inzetbaar voor de essentiële database-publishing-taken. Het gebruik van een FileMaker-oplossing vanuit een browser, levert een geheel nieuwe ervaring met het werken met databases, omdat diverse relationele- en script-functies op internet en intranet worden ondersteund.

De verbeterde Web Companion in FileMaker Pro 5.5 Unlimited bevat een nieuwe, meervoudige processen verwerkende (multi-threaded) http-server (1.1 standaard) en die naar verwachting betere prestaties zal leveren over internet en intranet.

De Nederlandstalige- en Franstalige versie van FileMaker Pro 5.5, FileMaker Server 5.5 en FileMaker Pro 5.5 Unlimited worden deze zomer uitgeleverd.

FileMaker Developer 5.5
Bijna 20.000 FileMaker-ontwikkelaars bij bedrijven werkzame en zelfstandige dragen wezenlijk bij aan het succes van het product. FileMaker Developer 5.5 is de nieuwste versie van het essentiële gereedschap voor het ontwikkelen en in gebruik nemen van professionele FileMaker-oplossingen. Ontwikkelaars kunnen code-problemen oplossen met de nieuwe script-debugger en kunnen de database-structuur zien met een nieuw database-rapportage- en -documentatie-hulpmiddel. Deze en andere vernieuwingen worden getoond tijdens de FileMaker Developer Conference op 12 augustus 2001. Deelnemers aan de conferentie krijgen de beschikking over een demo-versie. De definitieve versie wordt verwacht in het najaar.

Prijzen van de nieuwe producten worden later bekend gemaakt.

FileMaker Mobile met nieuwe uitbreidingen: Pocket PC en i-mode Om aan de wensen van het voortdurend groeiende aantal gebruikers van mobiele data- en communicatie-apparatuur tegemoet te komen, bracht FileMaker in december 2000 FileMaker Companion for Palm OS uit. Dit is een eenvoudig te installeren en te gebruiken oplossing voor het delen en synchroniseren van data tussen FileMaker-databases op de desktopcomputer en draagbare zakcomputers met het Palm-besturingssysteem. In de eerste drie maanden werden meer dan 30.000 pakketten van Companion for Palm OS uitgeleverd.

FileMaker maakt bovendien bekend dat de onderneming plannen uitwerkt voor FileMaker Mobile Companion for Pocket PC. Het Pocket PC-platform dat zich in een toenemende populariteit in het bedrijfsleven mag verheugen, zal waarschijnlijk in het eerste halfjaar van 2002 geïntroduceerd worden. Synchronisatie en gezamenlijk gebruik van databases in werkgroepen, zal de data op draagbare zakcomputers en desktopcomputers altijd actueel houden en overal beschikbaar stellen.

FileMaker zal de snel groeiende i-mode-standaard voor draadloze internetdiensten (ontwikkeld door het Japanse NTT DoCoMo) gaan ondersteunen. Bijna 23 miljoen gebruikers in Japan beschikken over een 'i-mode smart mobile phone' voor draadloze toegang tot internet. Daarmee kunnen zij dan ook toegang krijgen tot FileMaker-databases. Naar verwachting zal FileMaker Mobile Companion for i-mode nog dit jaar leverbaar zijn. Overwogen wordt de software ook op de markt te brengen in andere regio's waar i-mode populair wordt.

Citrix MetaFrame en Windows 2000 Terminal Services IT-afdelingen van ondernemingen maken meer en meer gebruik van FileMaker met Citrix MetaFrame en Windows 2000 Terminal Services. FileMaker verwacht dat de groei zich zal voortzetten en is van plan deze zomer nieuwe ondersteuningsgegevens en documentatie uit te brengen voor het draaien van FileMaker Pro 5.5 onder Citrix MetaFrame 1.8 voor Windows 2000-servers en Windows 2000 Terminal Services. Klanten die FileMaker in deze omgevingen gebruiken, kunnen hun voordeel doen met de gecentraliseerde beheer, een efficiënte, ondernemingsbrede ingebruikname van applicaties, verbeterde functies voor computergebruik-op-afstand, vereenvoudigde opwaarderingen en lagere exploitatiekosten. Bovendien kunnen klanten aanzienlijke verbeteringen verwachten in prestaties van inbelnetwerken en Wide Area Netwerken.

FileMaker is lid van de Citrix Business Alliance. Citrix Systems Inc. is een van de meest toonaangevende ontwikkelaars van applicatieserver-software en diensten die 'Digitale Onafhankelijkheid' bieden.

FileMaker
FileMaker is een toonaangevende leverancier in de snelgroeiende markt voor Web-publishing- en werkgroep-databases. Met behulp van FileMaker kunnen afdelingen en werkgroepen databases bouwen waarmee ze hun projecten coördineren en beheersen. De veelvuldig bekroonde FileMaker software combineert de kracht van een relationele database met snelle en pasklare mogelijkheden voor Web-publishing en een legendarisch gebruiksgemak. FileMaker is de database-softwaredivisie van Apple Computer. Meer informatie: www.filemaker.nl.

Meer informatie:
FileMaker Benelux
Ive Defaix
ive@smp.nl
(030) 241 33 23

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
marije@l-dj.nl
(020) 421 05 65