DIENST WEG- EN WATERBOUWKUNDE

Definitieve opzet proef oude Lekdijk vastgesteld

Testproeven in februari 2001, nieuwe inzichten en berekeningen hebben geleid tot de definitieve opzet voor de proef met de oude Lekdijk bij Bergambacht. Het zal uiteindelijk gaan om een uitgebreidere vervormingsproef dan waar eerder sprake van was. Deze zal in september 2001 plaatsvinden. De oorspronkelijk geplande overslagproef komt daarmee te vervallen. Doel van de vervormingsproef is in kaart te brengen bij hoeveel waterbelasting de dijk begint te bezwijken. Hiermee kan het verschil tussen de berekende sterkte en de werkelijke sterkte van de dijk worden bepaald.

Met behulp van verschillende methoden wordt een langdurige hoge waterstand nagebootst met als doel de dijk te vervormen. Ten eerste wordt in de dijk aan de rivierkant een damwand geslagen, zodanig dat er een 'badkuip' ontstaat waarin vanaf juni water wordt gelaten. Op die manier wordt de dijk van bovenaf natter gemaakt. Het water in de 'badkuip' blijft tussen de zes weken en drie maanden staan totdat de dijk op dat punt verzadigd is. Ten tweede worden in de dijk verticaal in totaal vier buizen met sproeigaten aangebracht, die het water tot diep in de pleistocene zandlaag moeten brengen. Het werken met verticale buizen is een herhaling van de methode tijdens de testproeven, maar nu wordt de dijk met veel méér water van onderuit belast. De grondwaterdruk zal hierdoor hoger worden. Er wordt dan zoveel druk opgebouwd, dat het water uit de pleistocene zandlaag tegen de bovenliggende klei-/veenlaag gaat drukken (opwaartse druk). Deze verliest zijn aanhechting met de zandlaag en wordt in elkaar gedrukt door het gewicht van de dijk, met als gevolg dat deze kan gaan afschuiven.

De opwaarste druk kan nog een handje worden geholpen door aan de polderzijde de bovenste laag grond af te graven. Van bovenaf wordt er op die manier steeds minder tegendruk gegeven, waardoor de neerwaartse kracht kleiner wordt dan de opwaartse kracht. Het vervormen van de dijk wordt op deze manier sneller bereikt. Ook kan de druk bovenop de dijk nog eens verder worden opgevoerd door containers met grind en water op de dijk te plaatsen.

Dat onderzocht kan worden hoe sterk de oude Lekdijk-West in werkelijkheid is, is uniek. Achter de bestaande 'oude' dijk wordt een nieuwe dijk aangelegd. Hierdoor kan de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat in samenwerking met Delft Cluster experimenteren met de oude dijk, zonder dat daaraan risico's zijn verbonden voor de omgeving.



Noot voor de pers (