Ministerie van Justitie

15.05.01

Tijdstip waarop scheidingen van tafel en bed en verzoeningen tot stand komen gewijzigd

Met ingang van 1 juni 2001 treden de bepalingen van de Wet van 13 december 2000, Stb. 2001, 11, in werking, die betrekking hebben op de scheiding van tafel en bed. (Besluit van 23 april 2001, Stb. 197)

Voortaan zal zowel voor het tijdstip van de totstandkoming van de scheiding van tafel en bed als voor het tijdstip van de beëindiging van de scheiding van tafel en bed door verzoening, de inschrijving in het huwelijksgoederenregister beslissend zijn.

Nu is het nog zo, dat de scheiding van tafel en bed tot stand komt op het moment dat er geen beroep meer mogelijk is tegen de beslissing van de rechter, terwijl voor de beëindiging van de scheiding van tafel en bed door verzoening zelfs de enkele beslissing van de beide echtgenoten dat zij verzoend zijn voldoende is.

Inschrijving in het huwelijksgoederenregister (dat ter griffie van de rechtbank wordt gehouden) is overigens niet nieuw: hoewel de scheiding van tafel en bed nu nog tot stand komt door het onherroepelijk worden van de rechterlijke beschikking, kan de scheiding van tafel en bed aan derden die daarvan onkundig waren slechts worden tegengeworpen, indien zij was ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. En indien de scheiding van tafel en bed was ingeschreven, kunnen de echtgenoten ("echtgenoten", want scheiding van tafel en bed laat formeel het huwelijk in stand) de gevolgen van hun verzoening niet tegen derden die hiervan onkundig waren doen werken, als zij niet ook de verzoening hadden laten inschrijven. Inschrijving vindt dan ook in de regel wel plaats.

In verband met verzoeningen die voor 1 juni 2001 tot stand zijn gekomen, die wel hadden kunnen worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister maar waartoe niet is overgegaan, bevatten de wet en het besluit van 23 april 2001 nog een overgangsbepaling. In die gevallen kan de inschrijving in het huwelijksgoederenregister ook straks plaatsvinden, maar dan alleen met het doel de gevolgen van de verzoening werking te geven tegenover derden die van de verzoening onkundig waren.

Is de scheiding van tafel en bed reeds voor 1 juni onherroepelijk geworden gegaan - dus tot stand gekomen - dan geschiedt inschrijving in het huwelijksgoederenregister, eveneens volgens overgangsbepaling, uiteraard alleen met het doel de scheiding van tafel en bed tegenover derden te laten werken.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 15-05-2001