Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 mei 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN MOLENAAR, DIJSSELBLOEM, HINDRIKS (ALLEN PVDA) AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

1.

Heeft U kennisgenomen van berichten over de problemen in de Nederlandse Filmindustrie? Hoe beoordeelt U deze berichten? In welke mate of op welke wijze is er naar Uw inzicht een verband met de onzekerheid over de goedkeuring door de Europese Unie van de overgangsmaatregelen met betrekking tot de Film-CV?

2.

Kunt u ons nader informeren over de indiening van een verzoek bij de Europese Unie tot goedkeuring met betrekking tot de overgangsmaatregel voor de Film-CV? Bestaan er knelpunten met betrekking tot het verkrijgen van goedkeuring, zoja welke? Welke stappen zijn er tot nu toe gezet ? Welke stappen zijn nog noodzakelijk en op welke termijn verwacht u dat deze afgerond kunnen worden? Bent u nog optimistisch over de contacten met Brussel?

3.

Bent u met ons van mening dat langer durende onzekerheid rond het verkrijgen van goedkeuring van de overgangsmaatregelen kan leiden tot toename van de problemen van de filmindustrie. Bent u bereid hangende deze procedure nieuwe film- CV's in het jaar 2001 goed te keuren? Zo ja, onder welke voorwaarden? Zo nee, waarom niet?

4.

Geeft de mogelijke datum van beantwoording dan nog mogelijkheden voor filmproductieactiviteiten dit jaar?

5.

Wanneer kunnen wij de toegezegde alternatieve stimuleringsmaatregel Nederlandse speelfilm tegemoet zien?

6.

Bent u bekend met het feit dat op basis van vastgesteld beleid dat een regeling voor 5 jaar zou gelden er door o.a. producenten en facilitaire bedrijven aanzienlijke investeringen zijn gedaan? Hoe ziet u de continuïteit voor deze bedrijven?

7.

Is er overleg tussen U en de sector over vertraging en de totstandkoming van mogelijke alernatieven? Zo nee, bent u bereid om met spoed dit overleg aan te gaan?

Onder andere De Volkskrant 3 mei 2001 "De acht oorzaken van het filmfiasco".

Kamerstuk 25434 nr. 4 , p. 7 'De minister is niet pessimistisch over de contacten met Brussel'.