Persbericht

BMC Software introduceert SQL Tuning Simulator en een oplossing voor intelligent beheer van opslagruimte

Combinatie van PATROL® SQL-Explorerâ"¢ en Space Expert voor maximale applicatieperformance

Nieuwegein - 15 mei 2001 - BMC Software, toonaangevend aanbieder van enterprise
systeembeheer oplossingen, breidt haar reeks intelligente oplossingen voor het beheer van Oracle-databaseperformance uit door 'Virtual Instanceâ"¢' toe te voegen aan PATROL® SQL-Explorerâ"¢ for Oracle. Door deze uitbreiding ontstaat de eerste oplossing voor het tunen van SQL die geen nadelige invloed heeft op de werking van de systemen. De onderneming introduceerde tevens Space Expert for Oracle, een webgebaseerd product voor het analyseren en reorganiseren van opslagruimte voor maximale databaseperformance. Beide producten omvatten gepatenteerde technologie en bieden klanten daarmee compleet nieuwe mogelijkheden.

Met de introductie van PATROL SQL-Explorer met Virtual Instanceâ"¢ is BMC Software de eerste leverancier die klanten SQL-analyse biedt die niet ingrijpt op de systemen. Op deze manier kunnen klanten SQL afstemmen op de productieomgevingen, met name tijdens drukke perioden, aangezien zich dan de meeste problemen voordoen. Door middel van een simulator kan het 'tuning' proces worden uitgevoerd zonder beïnvloeding van de productiedatabase-applicaties.
Space Expert werkt met BMC Software's databaseadministratie (DBA)-producten waardoor databaseadministrateurs via een gemeenschappelijke interface eenvoudig toegang hebben tot BMC's professionele DBA tools. Space Expert biedt - naast de robuuste databasereorganisatie-mogelijkheden - ook intelligente automatisering van het proces door de objecten die fouten kunnen opleveren te identificeren en er een prioriteit aan toe te kennen. Op deze wijze wordt onnodige downtime voorkomen. Het product beheert opslagruimte op intelligente wijze en voert alleen onderhoud uit als dat ook daadwerkelijk nodig is.

PATROL SQL-Explorer
PATROL SQL-Explorer for Oracle zorgt ervoor dat applicaties beter presteren zonder de productieomgeving te beïnvloeden tijdens het tuning-proces. De niet-ingrijpende SQL-analyse geeft DBAs de mogelijkheid een zoekopdracht uit te voeren alsof deze wordt uitgevoerd op het productiesysteem. Op deze manier kunnen de performance en de benodigde tijd voor afronding van de analyse worden bepaald. PATROL SQL-Explorer's Virtual Instance en gespecialiseerde 'knowledge base' verhogen de DBA-productiviteit door de tijd die het afstemmen van SQL vereist te verkorten. Kortere downtime door slecht presterende SQL kan nu eenvoudig worden bereikt via de tuning-aanbevelingen. Voor verdere vermindering van de overhead - veroorzaakt door het analyseren van een problematische zoekopdracht tijdens de productie - biedt PATROL SQL-Explorer tevens een High-Speed Data Collector. Deze collector verzamelt SQL tijdens de uitvoering zonder in de database te zoeken en bewaart het in een depot, voor latere analyse. De belangrijkste kenmerken van PATROL SQL-Explorer zijn:
· Virtual Instance: bootst SQL-uitvoering na voor hulp bij tuning; biedt de gebruiker de mogelijkheid de uitvoering van een zoekopdracht te simuleren zonder deze daadwerkelijk uit te hoeven voeren met betrekking tot de productie · High-Speed Data Collector: gebruikt een niet-ingrijpende datacollector voor het verzamelen van SQL; slaat SQL tijdens de uitvoering op in een depot voor latere analyse
· Index Advisor: adviseert op basis van verzamelde informatie over de benodigde indexering voor de tabellen die zijn gebaseerd op SQL-uitvoering · Analysering en tuning van SQL op applicatieniveau: groepering van code in applicaties en gezamenlijke analysering van code

Space Expert
Space Expert biedt databaseadministrateurs (DBAs) de mogelijkheid om problemen rondom ruimtebeheer op te lossen. Het gaat verder dan alleen symptoombestrijding. Space Expert doet aanbevelingen voor beter beheer van opslagruimte voor verhoogde performance en optimaal diskgebruik en vermindert de noodzaak voor toekomstige reorganisaties. DBAs die werken met grote databases hebben regelmatig hulp nodig bij het bepalen van de te reorganiseren Oracle-objecten, zoals tabellen, indexen en tabelruimten. Zonder die hulp zijn ze vaak genoodzaakt onnodig veel objecten te reorganiseren of zelfs helemaal geen reorganisatie uit te voeren. Space Expert biedt intelligent ruimtebeheer voor Oracle-omgevingen en intelligentie en automatisering waarmee DBAs eenvoudig de belangrijkste onderhoudstaken kunnen selecteren, prioriteiten kunnen toekennen en het onderhoud kunnen uitvoeren - zonder fouten en met minimale inzet. Space Expert zorgt voor het pro-actief voorkomen van uitval door zwakke punten te voorspellen en actie te ondernemen ter voorkoming van deze fouten. Het adviseert de DBA wanneer een databasereorganisatie op zijn plaats is.
De belangrijkste kenmerken van Space Expert:
· Ondersteuning voor meerdere functionaliteitniveaus afhankelijk van ruimte- en performance-eisen
· Selectie en prioriteitstoekenning voor alle objecten die reorganisatie nodig hebben, gepresenteerd via een grafische 'problem map' · Biedt unieke mogelijkheid voor diagnose en correctie of reductie van rijmigratie-problemen
· Mogelijkheid tot integratie met BMC Software's Web DBA, voor een complete en naadloze 'DBA toolbox'
· Mogelijkheid voor bezitsanalyse: verzamelt de benodigde statistieken tegen een fractie van de kosten van Oracle's standaard 'Analyze'-commando

PATROL SQL-Explorer en Space Expert maken deel uit van BMC Software's Distributed Data Management Solutions, die meerdere databaseplatformen ondersteunen en automatisering bieden door middel van nauw geïntegreerde, intelligente databasebeheer-oplossingen. Beide producten voor Oracle worden dit kwartaal uitgebracht. Later dit jaar komen ook versies voor andere databaseplatforms op de markt. Prijzen zijn op te vragen bij BMC Software in Nieuwegein.
Tel.: 030 - 608 5500

BMC Software
BMC Software is toonaangevend aanbieder van enterprise systeembeheer oplossingen die beschikbaarheid van business garanderen - door bedrijfskritische systemen te onderhouden en te optimaliseren door middel van geautomatiseerd infrastructuurbeheer en unieke service management capaciteiten. BMC Software is een Forbes 500-onderneming en behoort tot de S&P 500-bedrijven. Het bedrijf realiseerde in boekjaar 2001 een omzet van ruim $1,5 miljard. Het hoofdkantoor is gevestigd in Houston, Texas. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd op Schiphol-Rijk en het Nederlandse verkoopkantoor in Nieuwegein.