Websites eindelijk uit de greep van de techniek

Sitebeheer zonder technische kennis: eerste studiedag op 16 mei

AMSTERDAM, 25-04-2001 - Websites ontkomen eindelijk aan de sterke greep van de techniek, dankzij nieuwe programma's die de samenstellers directe toegang tot de inhoud van hun eigen site bieden. Daarover vindt er op 16 mei voor de eerste maal een studiedag plaats. Het gaat dan om inhoudelijk sitebeheer zonder technische kennis.De dag wordt georganiseerd door persbureau FP Media uit Amsterdam en is bedoeld voor redacteuren, voorlichters en pr-mensen met geringe technische interesse.

Aanleiding is de opkomst van nieuwe programma's, zogenaamde Content Management Systemen (CMS-sen). Zij stellen vrijwel iedere samensteller of redacteur in staat om zonder hulp of technische studie direct de inhoud van een site aan te vullen of te bewerken. Het maakt niet uit of het gaat om tekst, beeld, geluid of zelfs video.

CMS-sen bieden daarmee een oplossing voor een van de grootste problemen van sitebeheer, nameljk snel en regelmatig actualiseren. Dat betekent ook dat samenstellers van sites zich eindelijk kunnen concentreren op de kern van elke site: de inhoud. CMS-sen hebben ook nog andere functies. Zo geschiedt de opmaak automatisch, net als onder meer archivering. Hulp van een webmaster wordt ook overbodig, evenals kennis van bijvoorbeeld HTML, FTP of erger.

CMS-sen hebben vooral het laatste jaar een grote vlucht genomen, en in Nederland zijn er al meer dan honderd beschikbaar, waaronder een vijftal van Nederlandse makelij. Bij grote bedrijven zijn deze systemen al snel populair geworden. Nu zijn er ook systemen voor middelgrote en kleinere gebruikers beschikbaar.

Doel van de studiedag is toekomstige gebruikers zonder technische belangstelling met deze systemen kennis te laten maken, hen een overzicht te bieden van het aanbod, te helpen bij het formuleren van hun eigen behoeften en te helpen met hun keuze. De studiedag biedt een grondige kennismaking met de mogelijkheden en het marktaanbod. Daarna volgen presentaties over de kenmerken van enkele systemen.

Tijdens de presentaties is er ruime mogelijkheid voor het stellen van vragen. Ook de nadelen van deze systemen komen aan bod, zoals de vaak omslachtige invoering. Er is ook een infomarkt waar enkele makers zich presenteren. Na de studiedag moeten redacteuren en voorlichters meer inzicht hebben in hun eigen behoeften en in staat zijn een goede keuze te maken uit het aanbod van CMS-sen.

Medewerking aan de dag verlenen onder meer vertegenwoordigers van Cap Gemini Ernst & Young, Hartman Consultants, sitebouwers Infoprojects en SmartSite, en VNU Business Press. Hoofdsponsor is de Nederlandse Vereniging van Journalisten (sectie Internet). NVJ-leden krijgen daarom korting.

De studiedag wordt georganiseerd door FP Media uit Amsterdam, een persbureau dat actuele content levert aan diverse sites, onder meer over toepassingen van Internet. De locatie is een pas gerestaureerde prachtige 18de-eeuwse schuilkerk in Diemen, uitstekend bereikbaar op slechts 500 meter van de Ringweg, drie minuten van de A1, met een halte van tramlijn 9 voor de deur en 10 minuten lopen van NS station Diemen-Noord. Bij de studiedag inbegrepen zijn dranken, een lunch, en een documentatiemap.

De site www.contentman.org is gewijd aan de studiedag en gemaakt met het CMS van Netscape. Op de site is ook het volledige programma en andere informatie te vinden.

SAMENVATTING

Wat: Studiedag simpeler sitebeheer met Content Management Systemen
Voor wie: non-technische redacteuren van sites, voorlichters en pr-functionarissen van bedrijven die de inhoud van een kleine of middelgrote site beheren
Wanneer: woensdag 16 mei 2001
Programma: te zien op www.contentman.org
Waar: Schuilkerk De Hoop, Diemen, bij Ring en A1, tram en NS Dagvoorzitter: Arthur Graaff, webeditor (VNUnet, Gall.nl) Organisatie: Persbureau FP Media vof, Amsterdam, www.contentman.org Kosten: f 450 ex BTW, NVJ-leden f 75 korting; incl. dranken, lunch en documentatiemap
Aanmelding: via formulier op www.contentman.org of via 020 - 69 44 727
Meer info: www.contentman.org of 020 - 69 44 727


- einde -