PERSBERICHT april 2001

MIJNHEER ALBERT Roman over de gedachte-experimenten van Einstein Frank Vermeulen


De relativiteitstheorie van Einstein is voor iedereen te begrijpen. Dat is althans de mening van Frank Vermeulen, auteur van het boek 'Mijnheer Albert'. In deze roman worden de gedachte-experimenten van Einstein op heldere wijze belicht. Samen met Esther, de hoofdpersoon, beleeft de lezer een intellectueel avontuur.

In een auto blaas je een ballon op met gas, zodat hij tegen het plafond van de auto zweeft. Wat gebeurt er met de ballon als de rijdende auto een zeer scherpe bocht naar links maakt? Wordt de ballon in de auto naar links, dus naar de binnenkant van de bocht gedreven, of naar rechts, naar de buitenkant van de bocht, of blijft hij netjes in het midden? -- Hoe sneller je rijdt, hoe korter je wagen wordt. Bovendien word je ook minder snel oud als je sneller rijdt. En je wordt zelfs dunner. Maar wel zwaarder... En wat gebeurt er als je 'Mijnheer Albert' leest? Je ontdekt samen met Esther dat de relativiteitstheorie van Einstein een intellectueel avontuur kan zijn. De Oude Grieken, Maxwell, Galileo Galilei, Doppler, een denkbeeldige waarnemer en vele anderen figureren in dit alomvattende verhaal van de relativiteitstheorie. Een boek, in eerste instantie geschreven voor tieners, waar zeker ook veel volwassenen nog heel wat van op kunnen steken.

Frank Vermeulen werd geboren op 1 april 1964 in Kortrijk. In 1987 behaalde hij het diploma burgerlijk ingenieur computerwetenschappen aan de K.U. Leuven. Het onderwerp van zijn eindverhandeling, kunstmatige intelligentie, leverde hem meteen zijn eerste baan op. In zijn vrije tijd verdiept hij zich in de wetenschappelijke onderwerpen en disciplines die hem fascineren: de relativiteitstheorie, kosmologie en zuivere wiskunde.



Technische gegevens

Titel: Mijnheer Albert Roman over de gedachte-experimenten van Einstein Auteur: Frank Vermeulen Uitvoering: Paperback met flappen Formaat: 140 x 210 mm Omvang: 360 blz. Prijs: f 43,52 - ¤ 19,75 ISBN: 90-209-4295-6