FNV BONDGENOTEN

Inzet tijdelijke krachten oorzaak toename ongevallen op werk

De inzet van steeds meer tijdelijke werknemers op bedrijven is een belangrijke oorzaak van de toename van het aantal ernstige ongevallen op het werk de laatste jaren. Dat blijkt uit onderzoek dat FNV Bondgenoten heeft uitgevoerd onder haar leden. Vanochtend is het eerste exemplaar van het onderzoek aangeboden aan staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

FNV Bondgenoten deed het onderzoek naar aanleiding van een stijging van het aantal ernstige ongevallen op de werkvloer met maar liefst 40 % tussen 1996 en 1999.
De Arbeidsinspectie kan geen verklaring geven voor die stijging, en de verantwoordelijk staatssecretaris, Hoogervorst, wil er geen onderzoek naar laten doen, omdat dat een 'te groot tijdsbeslag zou leggen op de Arbeidsinspectie'. Daarop heeft FNV Bondgenoten zelf een onderzoek gedaan onder leden.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven steeds minder aandacht besteden aan veiligheid onder druk van andere (commerciële) prioriteiten. Er is vaak wel een veiligheidsbeleid, alhoewel in 50 % van de gevallen gesproken wordt van geen of onvoldoende beleid, maar in de praktijk blijkt dat alleen 'veiligheid op papier' te zijn. Als gevolg van de arbeidskrapte worden steeds meer werknemers van buiten ingezet, via zogenaamde inleenbedrijven onder andere. Deze werknemers van 'derden' worden niet voldoende ingelicht over de veiligheidsrisico's, met als gevolg dat onder die groep veel slachtoffers vallen. Maar ook de vaste krachten krijgen steeds minder informatie over risico's.

Een andere belangrijke oorzaak van de stijging van het aantal ongevallen, is de toegenomen werkdruk. Werknemers moeten steeds sneller werken en onder grote druk: het werk moet immers af! Daardoor worden mensen slordiger en onzorgvuldiger met alle gevolgen van dien.
Daarnaast bestaan er in veel bedrijven nog veel te veel onveilige situaties of moeten werknemers met onveilige machines werken.

FNV Bondgenoten vindt dat er een nieuwe impuls nodig is voor het veiligheidsbeleid in bedrijven. De Arbeidsomstandighedenwet heeft tot nu toe onvoldoende effect. Met de wet in de hand kan de Arbeidsinspectie boetes opleggen aan bedrijven die in gebreke blijven. De vakbond vindt dat dit nog te weinig gebeurt en dat de boetes te laag zijn.
De overheid moet een grotere rol spelen bij het stimuleren van een goed veiligheidsbeleid. Daarom pleit de bond voor een door de overheid op te zetten monitoringsysteem, waarmee oorzaken van ongevallen in een vroeg stadium kunnen worden achterhaald.

Verder wil de bond dat bedrijven serieus werk maken van een veilige werkplek voor werknemers; wettelijk zijn ze dat al wel verplicht, maar in de praktijk schort het daar nog te vaak aan. Daarnaast moeten tijdelijke krachten goed worden voorgelicht, evenals de vaste werknemers. Tot slot moet uiteraard gewerkt worden aan het terugdringen van de werkdruk.

De vakbond pleit ook voor het inzetten van veiligheidskundigen in een bedrijf. Zij kunnen de veiligheid in de gaten houden en snel anticiperen als er iets mis dreigt te gaan. Er zijn al enkele voorbeelden van bedrijven die met veiligheidskundigen werken en het blijkt te werken.

Het onderzoek beslaat 88 bedrijven, met name uit de procesindustrie en de handel. De meeste bedrijven hebben meer dan 100 werknemers.

Meer informatie:
Nathalie Koopman, persvoorlichter FNV Bondgenoten
030-2378389 of 06-51406105
Op de internetsite van FNV Bondgenoten is veel meer te vinden over veiligheidsbeleid ; www.bondgenoten.fnv.nl/vgwm

16 mei 01 10:32