Gemeente Wassenaar



WASSENAAR LEGT TOEKOMSTBEELD VAST IN RUIMTELIJKE VISIE

De commissie RIO is akkoord gegaan met het in gang zetten van de inspraak over het gemeentelijk ruimtelijke toekomstbeeld. Dit alles staat uitvoerig omschreven in de Structuurvisie, gebaseerd op de gegevens uit de Atlas. Het is een belangrijk document dat het toetsingskader zal gaan vormen voor toekomstige projecten en bestemmingsplannen.

Waarom een toekomstbeeld?
Daarvoor moeten we even terug in de tijd. Wassenaar heeft zich in de vorige eeuw haar huidige vorm gekregen en zich tussen het landschap Den Haag en Leiden tot een opvallende dorp ontwikkeld.

Grote en kleine woonwijken, buitens en landgoederen hebben het aanzicht bepaald. Veel van die landschappelijke karakteristieken zijn bewaard gebleven. De duinen, de landgoederen en de open polders zijn en blijven de belangrijkste kenmerken. Zo is Wassenaar geworden tot wat het nu is: 'groene oase van de randstad'. Maar, Wassenaar is geen museum. Aangezien ruimtelijke ontwikkeling van alle tijden is, zullen ook in de komende eeuw in Wassenaar zich veranderingen voordoen. De beschikbare ruimte is echter schaars. Om uitspraken over ruimtelijke vraagstukken te kunnen doen en om het groene karakter te behouden, is een visie nodig. Behoud van kwaliteit en het benutten van kansen voor nieuwe ontwikkelingen zijn de belangrijke motieven om dit te doen. Vooral daar waar het gaat om Wassenaar in vorm te houden en incidenteel nieuwe vorm te geven. De structuurvisie is de leidraad voor ruimtelijke ontwikkeling en bescherming. Het gaat over hoofdlijnen en principes en moet minstens 10 jaar meegaan.

Ruimtelijke visie in een nieuw jasje
In de afgelopen periode hebben zich tal van ontwikkelingen op het gebied van stedenbouwkundige uitleg en vervanging van bebouwing voorgedaan. Dat gold ook voor de aanpassing van de infrastructuur. Het alweer een aantal jaren geleden gepresenteerde planologisch beleidskader "Dorp met begrensde mogelijkheden" ligt nu achter ons en verlangt een andere visie. Met het document wordt een actueel kader geschapen voor de ontwikkelingen in de komende 15 jaar. Aan de relatie met het lopend beleid wordt uiteraard met grote zorgvuldigheid omgegaan en de nodige aandacht besteedt.

Lees het in de 'Toekomstkrant'
Er is inmiddels huis -aan - huis de zogeheten Toekomstkrant bezorgd. Daarin staan veel belangrijke zaken over de toekomst van Wassenaar. De krant is een onmisbaar stukje informatie voor alle Wassenaarders die een goed beeld willen hebben van hetgeen het gemeentebestuur voor ogen heeft met dit voor Wassenaar zo belangrijk onderwerp: een ruimtelijke visie...

Open plan proces
De Wassenaarse visie over de toekomst in ruimtelijke zin is tot stand gekomen in een open plan proces. Met vertegenwoordigers vanuit diverse maatschappelijke geledingen is gesproken over de 'genen' van Wassenaar, over de kwaliteiten, maar ook over knelpunten en bedreigingen. Vorig jaar maart is een inloopdag gehouden in het voormalige HEMA-pand aan de Langstraat waar geïnteresseerden hun mening konden geven over een aantal kwesties en over de sterke en zwakke punten van Wassenaar.

Goede afweging van belangen
Bij dit voor Wassenaar zo belangrijk onderwerp, is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan. Het opstellen ervan heeft alles bij elkaar een flinke tijd geduurd. Maar dat is ook logisch, want de gemeente hecht aan een goede afweging van belangen. Het plan is nu in concept
-vorm gereed. Aan de commissie RIO (Ruimtelijke Inrichting en Onderwijszaken) werd op 10 mei jl. advies gevraagd of de inspraakprocedure gestart kan worden. Nu is het aan u om uw mening kenbaar te maken. De komende tijd wordt u die mogelijkheid geboden om u te informeren over de Structuurvisie en om mee te praten over de inhoud. Hiervoor wordt een tentoonstelling ingericht en is de structuurvisie op CD-rom tegen kostprijs verkrijgbaar. Tenslotte treft u een inspraakformulier aan dat u desgewenst met andere info kunt printen (www.wassenaar.nl). Vanzelfsprekend is het inspraakformulier ook los verkrijgbaar.

Inspraak, procedure en besluiten
De toekomstvisie is nu nog een concept. Omdat het zo belangrijk is, zijn hieraan uitgebreide inspraakmogelijkheden gekoppeld. Het gaat om één van de belangrijkste zaken waar Wassenaar de komende jaren voor staat. Om die reden geeft het gemeentebestuur de 'inspraak' de hoogste prioriteit. Deze informatie en de verspreiding van de Toekomstkrant zijn de vervolgstappen voor de inspraak.

* De ter inzage legging van de concept-structuurvisie loopt van vrijdag 18 mei tot en met donderdag 14 juni a.s;
* Speciale inloop: op 21 t/m 23 mei van 14.00 tot 16.00 uur en op woensdag 30 mei van 16.00 uur tot 20.00 uur ( o.a met tentoonstellingspanelen) in het gemeentekantoor aan de Johan de Wittstraat. Gemeentelijke deskundigen zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven. Reacties kunnen zowel schriftelijk als mondeling worden gedaan. Lees het in de Toekomstkrant !!!;
* Inspraakavond op dinsdag 5 juni a.s van 19.30 uur tot 22.00 uur in raadhuis De Paauw waar gelegenheid zal bestaan om met de wethouders Klooster (o.a. verkeer) en Vriesendorp (o.a. Ruimtelijke Inrichting) van gedachten te wisselen. Voor deze avond bestaat de mogelijkheid om in te spreken. Indien u hier gebruik van wilt maken, dan dient u dat van tevoren te melden. Het nummer is 5122235

Voor alle volledigheid!!!!!:
De inspraak procedure, inclusief inloop bijeenkomsten is van vrijdag 18 mei tot en met donderdag 14 juni. De tentoonstelling over de toekomstvisie staat van 16 mei tot en met 14 juni opgesteld in het Gemeentekantoor. Spreektijd aanvragen voor 5 juni, van tevoren even melden, tel 5122235. De besluitvorming vindt naar verwachting na het zomerreces plaats.

En verder?
Er is een CD-rom met daarop de structuurvisie. Deze is tegen de kostprijs van fl. 7,50 verkrijgbaar bij de informatie balie in de hal van het gemeentekantoor. Verder is het in boekvorm in te zien bij de volgende adressen, de Openbare Bibliotheek aan de Luifelbaan en in de hal van het Gemeentekantoor aan de Johan de Wittstraat 45. Voor algemene informatie over de structuur of toekomstvisie kunt u bellen met het info - nummer: 5122234.

Tenslotte:
In de huis - aan - huis bezorgde Toekomstkrant staat per abuis dat het gemeentekantoor voor bezichtiging van de tentoonstelling geopend is tot 17.uur. Dat is onjuist. Dit moet zijn tot 16.00 uur en op vrijdag tot 15.00 uur.