Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

16 mei 2001 Nr. 01/082

Staatssecretaris Hoogervorst: veiligheidsbeleid kan altijd beter

Veiligheidsbeleid in bedrijven en ondernemingen kan altijd beter. Elk arbeidsongeluk is er één te veel. Of dat ongeluk nu ernstig of minder ernstig is. Dat is de inzet van het beleid, betoogde staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de ontvangstname van het FNV-rapport Papieren Veiligheid op de FNV kaderdag arbeidsongevallen en veiligheidsbeleid, woensdag 16 mei in Rotterdam.

Diezelfde inzet moet ook de houding stempelen van werkgevers, werknemers, ondernemingsraden en arbodiensten. Als dat het geval is kunnen we een forse slag maken bij het terugdringen van het aantal ernstige arbeidsongelukken, aldus de staatssecretaris.

Hij noemde het opmerkelijkste resultaat van het FNV onderzoek de meest genoemde oorzaken van arbeidsongelukken. Bravoure, het nemen van te veel risico en slordigheid vormen in 40% van de gevallen de belangrijkste oorzaak. Het zijn ongelukken die makkelijk hadden kunnen worden voorkomen als werknemers zich verantwoordelijk, oplettend en zorgvuldig hadden gedragen.

De staatssecretaris riep in dit verband op tot een cultuuromslag. Daarbij past een belangrijke rol voor de ondernemingsraden.

Volledige toespraak

Zie het origineel http://www.minszw.nl/actueel/..._module&id=n01082 .