MEDIAWAVES

EU landen tegen mogelijk verbod nertsenhouderij in Nederland

Nederasselt, 16 mei 2001

EU LANDEN TEGEN MOGELIJK VERBOD NERTSENHOUDERIJ IN NEDERLAND

Vandaag is bekend geworden dat vier lidstaten van de Europese Unie, Frankrijk, Finland, Spanje en Griekenland, de zwaarste vorm van protest hebben aangetekend bij de Europese Commissie tegen het voornemen van minister Brinkhorst om in Nederland het houden van pelsdieren te willen verbieden op morele gronden. Zij achten dit in strijd met Europese regelgeving. Ook Denemarken heeft de Europese Commissie laten weten de Nederlandse plannen af te keuren.

De EU lidstaten menen dat een mogelijk verbod op morele gronden niets te maken heeft met de harmonisering van Europees beleid op het gebied van dierenwelzijn en zelfs contraproductief zal werken. Zij wijzen in dat kader op het nadrukkelijke verzoek van de Europese Commissie aan de lidstaten om geen éénzijdige maatregelen af te kondigen, nu een Europese pelsdierenwet in voorbereiding is. Het wetsvoorstel verstoort tevens de interne markt, omdat Nederland, na Denemarken, de grootste producent van nertsenpelzen in Europa is.

Algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren (NFE) Wim Verhagen wijst Brinkhorst op zijn Europese verantwoordelijkheid: 'De minister klopt zich graag op de borst een echte Europeaan te zijn. In de MKZ crisis heeft hij er keer op keer op gewezen dat Nederland niet uit de pas kan lopen met Europa. Hij heeft dan ook heel wat uit de leggen in Brussel als hij nu ineens de ogen sluit voor Europa. Met dierenwelzijn heeft zijn beleid immers niets te maken, als men bedenkt dat nergens ter wereld nertsen onder betere condities worden gehouden dan in Nederland. Dat hebben Frankrijk, Finland, Spanje, Griekenland en Denemarken goed gezien'.

Het protest van de vier landen heeft een opschortende werking van drie maanden alvorens een mogelijk verbod in Nederland zou kunnen worden ingevoerd.
Zo ver is echter nog niet lang, want het wetvoorstel ligt vooralsnog ter advies bij de Raad van State, alvorens de Tweede en Eerste Kamer zich er over zullen buigen.
In ieder geval in de Eerste Kamer treft Brinkhorst een meerderheid van VVD en CDA die zijn nertsen beleid niet steunen.