Socialistische Partij

Woensdag-Gehaktdag smaakt nog nergens naar

17-05-2001 De jaarlijkse Verantwoordingsdag is helaas niet meer dan een accountantsdag geworden. Het financieel beheer van de departementen is verbeterd maar van een echte beleidsverantwoording is nog geen sprake omdat de verschillende jaarverslagen niet veel meer zijn dan een opsomming van goede voornemens en vaak weinigzeggende cijfers. Cijfers waar het écht om gaat ontbreken. Op zo'n manier smaakt "Woensdag-Gehaktdag" nog nergens naar.

Vorig jaar was er al veel kritiek op de inhoud van de jaarverslagen maar die werd toen nog goed gepraat door te verwijzen naar het feit dat het voor regering (en Kamer) de eerste keer was. Er zijn veel toezeggingen gedaan om dit jaar wél met harde cijfers te komen zodat de relatie tussen doelen, prestaties en middelen helder zou worden. Bijvoorbeeld door wél het aantal politieagenten dat op straat loopt te noemen, duidelijk te maken hoe het met het rechterstekort staat, inzicht te geven in de geneesmiddelenkosten maar ook in de werkdruk van het personeel in de zorg, uiteen te zetten hoe vraag en aanbod van leerkrachten zich ontwikkelt, aan te geven hoe het met de CO2-emissie staat, opgave te doen rond de effectiviteit van alle reintegratie-activiteiten. De jaarverslagen 2000 stellen daarin teleur. Op een groot aantal politiek belangrijke punten ontbreken de gegevens en is een onderbouwde controle dus nog steeds feitelijk uitgesloten.

Opmerkelijk is verder dat in het jaarverslag van de zorg wel de begroting (12 miljard) is opgenomen maar niet het veel grotere premiegefinancierde deel (65,7 miljard). Daarmee is van een feitelijke verantwoording in de zorg sowieso geen sprake.