Socialistische Partij

Euro leidt tot 'euroflatie'

16-05-2001 De komende invoering van de euro leidt nu al tot een hogere inflatie. Uit de eerste resultaten van een onderzoek van de SP blijkt dat de prijzen van een groot aantal producten zijn afgerond op psychologische europrijzen. SP-Kamerlid Jan Marijnissen heeft Zalm schriftelijk gevraagd om hiertegen maatregelen te nemen door bijvoorbeeld een prijzenwet.

Schoenwinkels, warenhuizen, drogisterijen, een groot aantal winkels heeft al 'rare' prijzen in guldens die omgerekend psychologische europrijzen blijken te zijn. Producenten zijn soms medeschuldig door het geven van adviesprijzen met afgeronde europrijzen. In sommige gevallen leidt dat tot prijsverhogingen van 12%. Op www.sp.nl/euroflatie zijn de voorbeelden van europrijzen na te lezen. Ook kunnen mensen daar de resultaten van eigen 'burgerinspecties' aan de SP doorgeven. Uit een voorbeeld van Vroom & Dreesmann bleek in welke richting de europrijzen zich bewegen: het bedrijf plakte de nieuwe europrijs van 1,96 ( 0,89) op twee rode Bic pennen naast het oude prijsje van 1,75.

Zalm schreef december vorig jaar nog aan de Tweede Kamer dat "marktwerking er in het algemeen voor zal zorgen dat het prijsniveau op hetzelfde peil blijft". Op 13 maart jl. gaf hij nog aan Marijnissen te kennen dat hij "vooralsnog" geen aanleiding zag om te denken dat de inflatie zou stijgen door omrekening als gevolg van de invoering van de euro. Inmiddels wordt rekening gehouden met een 0,2 procent hogere inflatie doordat ondernemers hun kosten voor de invoering doorberekenen. Marijnissen wil weten of hierbij ook rekening is gehouden met prijsverhogingen door afrondingen naar psychologische prijzen en of Zalm bereid is maatregelen te nemen.