PERSBERICHT

Rotterdam, 16 mei 2001

Herdenkingsbijeenkomst 14 mei
Jan Kloppenburg: Een rugzak die ik nooit meer af kan doen

Maandagavond 14 mei is op het terrein van Crematorium Rotterdam-Zuid voor de derde keer een herdenkingsbijeenkomst gehouden. De bijeenkomst werd geleid door acteur Paul van Gorcum. Centraal stond de gedachte 'Verdriet deel je met elkaar'. Een van de sprekers was Jan Kloppenburg, vader van in 1996 door zinloos geweld omgekomen Joes Kloppenburg.

De bijeenkomst had als boodschap 'Verdriet heb je niet alleen.' Jan Kloppenburg: 'De steun van mensen in je omgeving is ontzettend belangrijk bij het verwerken van het gemis. Het is alsof ik een rugzak omheb die ik nooit meer af kan doen. In die rugzak zitten al die gelegenheden die ik nooit meer kan meemaken met mijn zoon.' In zijn toespraak beschreef Jan Kloppenburg zijn eigen rouwproces en zijn gedachten over het bestrijden van zinloos geweld in de samenleving.

Bombardement
Ook werd stilgestaan bij het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam. Paul van Gorcum beschreef zijn kinderjaren in de oorlog en zijn vriendschap met een jongen uit een gezin dat gebombardeerd Rotterdam was ontvlucht. Dichteres Ida Vos las een aantal gedichten voor over het bombardement en haar beleving van de bevrijding. Het woord van troost werd door predikant Bert Koek uitgesproken bij het herdenkingsmonument: 'Verdriet is alsof je in een cocon zit, opgesloten in jezelf. Het wil naar buiten, maar het lukt niet. Je gevoelens, gedachten zitten op slot, zitten op een andere golflengte, lijkt het, niet afgestemd op je omgeving. Je ervaart muren van onbegrip en sloten van verwijdering.'

Symbolisch
Vestigingsmanager John Heskes: 'Deze derde bijeenkomst op het terrein van het crematorium heeft opnieuw op veel waardering kunnen rekenen. Het herdenkingsmonument dat vorig jaar door minister Van Boxtel is onthuld, speelde een symbolische rol in het geheel.' De bijeenkomst werd afgesloten met twee minuten stilte en een kranslegging door Jan Kloppenburg namens Stichting Kappen Nou! en Ton van de Wiel namens Crematoria Vereniging Nederland. Tijdens het afsluitende defilé legden mensen bloemen bij het monument. Ondanks het slechte weer bezochten zo'n 300 belangstellenden de herdenking.