CDA

Tweede Kamerfractie wijst kabinetsstandpunt herindeling Zuidoost Brabant af

"Het kabinetsstandpunt over de herindeling van Zuidoost Brabant is ongepast en onaanvaardbaar". Dat zegt CDA-woordvoerder Maria van der Hoeven daags na de presentatie van de kabinetsplannen.

CDA gaat uit van menselijk maat en schaal
Van der Hoeven: "bij alle herindelingsdiscussies in het land gaat het CDA uit van de menselijke maat en schaal. Daar waar er vanuit de plaatselijke bevolking, dus van onderop, een wens is tot herindeling, dan steunen wij die doorgaans. Maar in het geval van Zuidoost Brabant wordt herindeling van bovenaf opgelegd en dan ook nog eens met totaal verkeerde argumenten. Voor een goede bestuurlijke slagkracht en dienstverlening aan burgers heb je niet per definitie grote gemeenten nodig. Natuurlijk is er voor bepaalde zaken soms een zekere schaalgrootte nodig, maar dan is vrijwillige samenwerking tussen gemeenten onderling een veel betere optie."

Grote stadsproblemen los je niet op door opslokken buurgemeenten Van der Hoeven ontkent niet dat Eindhoven en ook Helmond te maken hebben met grote stadsproblemen. "Maar die los je niet op door zeven buurgemeenten geheel of gedeeltelijk op te slokken. Het is het verkeerde grootheidsdenken waar vooral de PvdA zich aan bezondigt. Volgens mij is de Eindhovense PvdA-burgemeester Welschen de enige die glundert bij dit kabinetsstandpunt. Ik snap ook niet dat het VVD smaldeel in het kabinet klakkeloos akkoord is gegaan met deze herindelingsvoorstellen. Het prijsgeven van de zelfstandigheid van Waalre door de VVD is al helemaal onbegrijpelijk".

Volgens Maria van der Hoeven druist het voorstel in tegen de wens van Provinciale Staten en van het gros van de mensen in de buurgemeenten van de twee steden. De CDA-woordvoerder geeft aan dat haar fractie in samenspraak met het CDA in Brabant en de regio alle middelen zal inzetten om deze plannen van tafel te krijgen.