CDA

Jos van Gennip: ambitieniveau van Associatieverdrag met Caribische staten is te laag

Volgens de regering is nauwe samenwerking tussen de Antillen en de eigen regio, dat wil zeggen de Caribische staten belangrijk en noodzakelijk, "maar als we dan doorvragen naar de betekenis van de Associatie van Caribische Staten (ACS) - ook in de belevenis van de Antilliaanse regering - dan gaat het over cursussen voor trade negotiatiors, onderzoek naar trade obstacles, het organiseren van een business forum, de publicatie van een informatiebrochure over duurzaam toerisme, bijeenkomsten van directeuren van regionale luchtvaartmaatschappijen, als hoogtepunt het vervaardigen van een CD-ROM met geactualiseerde codes voor winden en aardbevingen. Als dit het ambitieniveau is, dan zij daar in het Nederlands termen voor , die op de grens van het parlementair woordgebruik liggen", aldus Eerste Kamerlid Jos van Gennip tijdens de plenaire vergadering over het Verdrag van Cartagena tot oprichting van de Associatie van Caraïbische Staten en het Verdrag van het Koninkrijk met de Associatie t.b.v. de Nederlandse Antillen als geassocieerd lid, op 15 mei 2001.

"Kan de regering indiceren wat het eigenlijke ambitieniveau van deze verdragen is, en of wel in redelijkheid kan volgehouden worden, dat bij de huidige kennelijk inzet van een relatie tussen de verdragen en de herregionalisatie van de Antillen sprake kan zijn?" wilde Jos van Gennip weten.

"Op onze kernvraag: welke visie op de internationale economische betrekkingen van de Nederlanse Antillen en Aruba ligt aan de verdragen ten grondslag, hebben wij ook in de MvA geen antwoord gekregen. Maar dan gaat het wel om het centrale element zowel in de economische poitiek van de Rijksdelen als in de relatie Nederland- Antillen en Aruba?"

"Hoe kunnen, zo is de onvermijdelijke vraag bij de behandeling van deze Verdragen, de prioriteit en vooral de urgentie van een krachtige samenwerking van de landen in het Caraïbisch gebied nog bevorderd worden. De complementariteit van b.v. vlees en fruit producerend landen met die van eilanden, die het primair van het toerisme moeten hebben, is evident. En verder: de region moet zo krachtig worden dat zij niet straffeloos gepasseerd kan worden door andere economische samenwerkingsverband.

U kunt de hele bijdrage van Jos van Gennip downloaden op de website van het CDA. Zie het origineel http://www.cda.nl/articles/pr...l?article_id=1577 .