Provincie Groningen

Groningen, 16 mei 2001 Persbericht nr.97

Regio Groningen-Assen:

"aanwijzing regio Groningen-Assen als nationaal stedelijk netwerk logisch"

De Stuurgroep Regio Groningen-Assen stuurt vandaag een gezamenlijke reactie naar Minister Pronk op het beleidsvoornemen Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Deze stuurgroep vertegenwoordigt op basis van het door hen gesloten uitvoeringsconvenant, de provincies Groningen en Drenthe en 12 gemeenten in de regio. Kern van de reactie is dat de aanwijzing van de regio Groningen-Assen als nationaal stedelijk netwerk in het Noorden de meest logische keuze is. Omdat de regio Groningen-Assen bij uitstek geschikt is om ervaring op te doen met het concept stedelijk-netwerk, biedt de stuurgroep minister Pronk van VROM aan om de regio Groningen-Assen te benoemen als pilot-project.

Logisch

De stuurgroep is van mening dat vanuit de nationale ruimtelijke optiek gezien het concept van regionale en nationale stedelijke netwerken een goed uitgangspunt vormt voor een evenwichtige ruimtelijk-economische ontwikkeling van Nederland.

Dat daarin de regio Groningen-Assen aangewezen is als het nationaal stedelijk netwerk in het Noorden is logisch en sluit bovendien naadloos aan op de ruimtelijk-economische ontwikkelingsvisie op het Noorden van het SNN zoals dat neergelegd is in het Kompas voor het Noorden.

Profiel

De regio Groningen-Assen heeft alles in huis om zich verder te ontwikkelen als een nationaal economisch kerngebied in Noord-Nederland. Dat heeft te maken met de gunstige ligging, de aanwezigheid van bedrijvenclusters waar groei in zit, de twee sterke steden, een aantrekkelijk woonklimaat en een prachtig landelijk gebied.

De regio Groningen-Assen is met bijna 450.000 inwoners en ruim 180.000 arbeidsplaatsen de grootste concentratie van bevolking en werkgelegenheid in Noord-Nederland.

Mal en Contramal

Naast het netwerk van grotere en kleinere stedelijke kernen kent de regio een kwalitatief goed ontwikkeld landelijk gebied. Deze contramal van het stedelijk netwerk is opgebouwd uit een groen netwerk van beekdalen, natuurgebieden, gevarieerde landschappen met ruimte voor de landbouw, de natuur, water en recreatieve functies, vaak op fietsafstand van de stedelijke kernen.

Pilotproject "Stedelijk netwerk Groningen-Assen"

De stuurgroep biedt Minister Pronk aan om het nationaal stedelijk netwerk Groningen-Assen te benoemen als een pilot voor de programmatische ontwikkeling van stedelijke netwerken op nationaal niveau. Gezien het advies van de VROM-raad over de gewenste netwerkstructuur en de schaalniveaus van de nationale stedelijke netwerken acht de stuurgroep de regio Groningen-Assen bij uitstek geschikt om in kort tijdsbestek ervaring op te doen met de uitwerking van het concept. De regio beschikt over een herkenbare netwerkstructuur en over een gezamenlijke koers, een bestuurlijke samenwerkingsorganisatie en een regiofonds om realisatie van regionale projecten te bevorderen. Deze ervaring is dan direct te benutten voor de afstemming op de schaalniveaus en opgaven van de andere nationale stedelijke netwerken

Actieve bijdrage

De Stuurgroep onderschrijft, gezien de hierboven geschetste dynamiek, omvang, kritische massa van bevolking en werkgelegenheid en de (inter)nationale positie van de regio Groningen-Assen, de aanwijzing van deze regio als het nationaal stedelijk netwerk in het Noorden. Daarmee is gegarandeerd, dat deze regio, mede door de gerichte inzet van rijksinstrumentarium en daarbij behorende middelen, een actieve bijdrage levert aan de evenwichtige ruimtelijk-economische ontwikkeling van Nederland in het algemeen en die van het Noorden in het bijzonder.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marike Ensing, afdeling Bestuurscontacten, Provincie Groningen, tel.nr. 050 3164075.