Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 16 mei 2001

B & W-nieuws week 20

Ruimte, Wonen en Economie
Het college heeft de reactie vastgesteld op de 5e Nota Ruimtelijke Ordening "Ruimte maken, ruimte delen" en deze toegestuurd aan de minister van VROM. Het college constateert dat vele beschreven ontwikkelingen passen in de door de Gemeenteraad vastgestelde Toekomstvisie 2015. Voor de uitvoering van deze ontwikkelingen is medewerking van het rijk in brede zin een voorwaarde. Het gaat hierbij met name om de volgende zaken: verbeteren van de bereikbaarheid van de Mainport Schiphol; ontwikkeling van Hoofddorp tot Randstad- of Nationaal knooppunt; het investeren in regionaal hoogwaardig vervoer; een hoogwaardige openbaar vervoer verbinding als voorwaarde voor de realisering van een nieuwe woningbouwlocatie bij Hoofddorp-West.

Voorts acht de gemeente Haarlemmermeer een financiële bijdrage noodzakelijk voor de volgende zaken: het ontwikkelen van een waterbergingslocatie (gemeente Haarlemmermeer is bereid om mee te denken over een waterbergingslocatie in het zuiden van de polder, onder voorwaarde dat deze wateropvang gecombineerd wordt met andere functies, zoals wonen, recreatie, toerisme en natuur; toename stedelijke functie vergt een extra investering in inrichting en beheer van groen-, recreatie- en natuurgebieden; het tot stand brengen van nieuwe ruimtelijke ordeningsplannen, waarin het rijksbeleid en de nieuwe wetgeving met betrekking tot Schiphol gestalte krijgt.

Daarnaast benadrukt de gemeente Haarlemmermeer de noodzaak voor gezamenlijk overleg over de balans tussen het veiligheidsbeleid en het behoud van de mainportfunctie en directe betrokkenheid bij de planvoorbereidingen en de besluitvorming over de op te stellen ruimtelijke visie en het decentrale ruimtelijke programma voor het landsdeel west (rechtstreekse deelname aan de activiteiten van de Bestuurlijke Commissie Randstad). De reactie van het college wordt besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling op 21 mei. De minister van VROM wordt over de uitkomst hiervan separaat geïnformeerd.

Het college verleent medewerking aan de realisatie van de eerste fase van de begraafplaats Zwaanshoek. Hiertoe zal de procedure voor de toepassing van artikel 19, lid 2 WRO worden gestart. Na verlening van de vrijstelling kan in augustus gestart worden met de werkzaamheden voor de eerste fase (grondwerkzaamheden, aanleg van infrastructuur en de bouw van een aula en beheergebouw). De nieuwe begraafplaats vervangt begraafplaats Wilgenhof aan de Hoofdweg-westzijde, hoek Vijfhuizerweg. Het doel is om eind 2002 de eerste fase van de begraafplaats in gebruik te nemen.

Het college neemt kennis van de tussenrapportage Ontwikkelingsprogramma stedelijke vernieuwing Haarlemmermeer 2000-2004. De twee speerpunten in de aanpak van de stedelijke vernieuwing van Haarlemmermeer zijn 'van groeigemeente naar beheergemeente' (kwaliteitsverhoging van het woon-, werk- productie- en leef milieu) en 'meer aandacht voor de wijken in relatie tot de centrumontwikkeling'.

De stedelijke vernieuwingsopgave in de gemeente Haarlemmermeer omvat de volgende gebieden: Bornholm, Oranjebuurt, Nieuw-Vennep Dorpskern, Graan voor Visch, de centrumplannen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep, de aanpak van het Haarlemmermeerse Bos, de revitalisering van bedrijfsterreinen, de aanpak van ligplaatsen van woonboten, het DuBoGis project en de bodemsaneringsopgave. De raadscommissie Vinex en Volkshuisvesting bespreekt de rapportage.

Vinex
Het college komt tot de conclusie dat het brugontwerp van Calatrava in de Nieuwe Bennebroekerweg ook in de toekomst 'houdbaar' is en handhaaft daarom de aanbesteding van de drie bruggen. Een eventuele verdubbeling van de Bennerbroekerweg is gerelateerd aan een eventuele doortrekking naar de N206/N208. Om een aanvaardbare doorstroming bij deze ontwikkeling te garanderen is het noodzakelijk dat bij verdubbeling van de Nieuwe Bennebroekerweg de Hoofdweg Oostzijde ongelijkvloers (tunnel) wordt gekruist. Deze oplossing is mogelijk binnen de randvoorwaarden van het brugontwerp van Calatrava Het collegevoorstel wordt voor advies voorgelegd aan de raadscommissie Vinex en Volkshuisvesting van 28 mei 2001.

Grondbedrijf
Het college gaat een overeenkomst aan met 't West Ende Ontwikkelingsmaatschappij B.V. over de exploitatie en de verkoop van een perceel grond van ca. 2350 m² aan de St. Anthoniusstraat te Nieuw-Vennep. Op het perceel komen 20 appartementen, 8 garages en ca. 560 m² kantoorruimte. De verkoopprijs is vastgesteld op fl.
1.600.451, 39 ( euro 726.253,18) excl., rekening houdend met de verrekening van de sanering en de kosten bouwrijp maken. De prijsbepaling is tot stand gekomen op basis van en in overeenstemming met de Grondprijzennota 2001.

Het college stemt in met de aanpassing van het recht in opstal voor de watertrans-portleiding van de Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland ter hoogte van IJtocht/Leenderbos. Door de aanleg van de Zuidtangent aan de zuidzijde van N201 zal een deel van de huidige zakelijk recht strook niet bereikbaar zijn en dien er compensatie plaats te vinden.

Bezwaarschriften
Het college besluit het bezwaarschrift tegen de weigering van een invalidenparkeerkaart ongegrond te verklaren. Het besluit is overeenkomstig het advies van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Het college besluit een deel van de 149 bezwaarschriften (1-63) tegen het verkeersbesluit Sloterbrug niet ontvankelijk te verklaren en de overige bezwaren gegrond te verklaren.
Het besluit is overeenkomstig het voorstel van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Het college besluit het bezwaarschrift tegen de dwangsom vanwege bouwen van een dakkapel aan de woning Starkenburg 2 te Hoofddorp in afwijking met de verleende bouwvergunning. Het besluit is overeenkomstig het advies van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Het college besluit het bezwaarschrift tegen de vergunning voor de bouw van een GSM- mast aan de Van Heuven Goedhartlaan (nabij Egholm) niet ontvankelijk te verklaren. Het besluit is overeenkomstig het advies van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen