Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

Reactie ID-Lelystad op uitzending NOVA 15-05-2001

Reactie van ID-Lelystad op de uitzending van NOVA van gisteravond:

In de uitzending van NOVA van 15 mei jl. werd een deel van de tekst van een e-mail getoond. Het stuk betrof een vervolg van een interne discussie naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant van maandag 14 mei jl. waarin oud-medewerkers van ID-Lelystad hun mening geven over de huidige aanpak van de mond- en klauwzeerbestrijding in Nederland.

De integrale tekst van de e-mail luidde als volgt:

'Helaas hebben ze gelijk. Preventief ruimen in kleine straal is geen cerebrale oplossing van het probleem. Ieder weldenkend mens zal begrijpen dat als je inzicht had in de wijze van verspreiding, je deze op veel efficiëntere wijze zou kunnen couperen, met veel lagere kosten. Hygiëne is natuurlijk het sleutelwoord in de diergeneeskunde en dus ook bij dierziektebestrijding en het is klip en klaar dat preventief ruimen in kleine straal van honderden bedrijven niet bijdraagt aan hygiëne.
Helaas hebben we de laatste jaren erg toegegeven aan de vraag van de klant, LNV, en oplossingen aangedragen die het niveau van de kleuterschool niet erg ontstijgen. Na het geven van het advies, hebben dezelfde mensen vervolgens bewezen dat de aanpak ook succes was. Echter goede alternatieven zijn volledig over het hoofd gezien, ten eerste bij het verzamelen van gegevens, en vervolgens bij de analyse.
Ik kan dus heel goed leven met de kritiek die onze oud collega's uiten. Het blijft natuurlijk een feit, dat als zij in het verleden de regelgeving dusdanig hadden geschreven dat gevaccineerde dieren hadden kunnen blijven leven, zonder export belemmeringen, dan was deze executie niet nodig geweest.
Ik ben blij dat de discussie wordt gevoerd, want ook ik zou graag een andere aanpak van het probleem zien.'

De aanpak van de MKZ-crisis vindt plaats in het kader van EU-beleid dat is gebaseerd op veterinaire overwegingen, die destijds mede door ID-Lelystad zijn aangedragen. Inmiddels zijn de maatschappelijke omstandigheden en opvattingen veranderd. Dat heeft er niet alleen toe geleid dat de minister van LNV in EU-verband het non-vaccinatiebeleid ter discussie heeft gesteld; ook in wetenschappelijke kring is er thans discussie over de vraag of dit beleid in de toekomst dient te worden voortgezet. Het e-mailtje getuigt daarvan.

ID-Lelystad betreurt in hoge mate dat de indruk is gewekt dat het instituut zich van het beleid van de minister distantieert. Adviezen van ID-Lelystad zelf liggen aan dit beleid ten grondslag en daar staat het instituut onverkort achter.

16 mei 01 15:06