Gemeente Almere

B&W berichten

JEUGD- JONGERENPARTICIPATIE WORDT UITGEBREID

De gemeente Almere hecht veel belang aan de participatie van jeugd en jongeren bij de totstandkoming van beleid dat voor hen bedoeld is. Naast de bestaande Roefelraad en Jongeren participatiegroep Almere komt er een stedelijke werkgroep tieners. Op stadsdeelniveau worden werkgroepen ingesteld voor drie leeftijdsgroepen. Tot deze verbreding van de jeugd en jongeren participatie is besloten naar aanleiding van een evaluatie van het functioneren van de huidige participatieplatforms voor kinderen en jongeren.

In Almere is eind 1997 gestart met de opzet van jongerenparticipatie. De eerste Jongeren participatiegroep Almere(JPA) is in maart 1998 gepresenteerd. Na drie jaar is er een balans opgemaakt over het functioneren van de JPA, door de gemeente het jongerenwerk van stichting De Schoor en de JPA zelf. Alle partijen constateerden dat er de afgelopen drie jaar veel gebeurd is voor en door jongeren. Om die reden is de formule goed te noemen.

Een aantal zaken vraagt echter om extra aandacht en inzet. Met name de verbreding van participatie naar stadsdelen en leeftijdsgroepen en de training van jongeren en jongerenwerkers die hen coachen en begeleiden.

Op dit moment bestaan er twee groepen, de JPA voor de leeftijd 13 tot 23 jaar en de Roefelraad, voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. In de praktijk blijkt echter dat in de JPA vooral jongeren van 16 jaar en ouder zitting hebben. Tieners van 13 tot en met 16 jaar, die een eigen belevingswereld hebben, zijn daardoor niet vertegenwoordigd. Dit bemoeilijkt de doorstroming van jongeren binnen de participatieplatforms voor de jeugd. Om dit probleem op te lossen wordt er een speciale tienerraad in het leven geroepen. De werving en begeleiding zal uitgevoerd worden door De Schoor.

Via participatie op wijkniveau wil de gemeente jongeren laten participeren bij concrete activiteiten in hun buurt. De platforms hebben een brede vertegenwoordiging in de buurt. De deelnemers zijn niet verplicht zich voor langere tijd te verbinden aan deelname en worden geworven via het vrijwilligerscircuit, het onderwijs en het reguliere kinder- en jongerenwerk.

In 1998 heeft de gemeente 1 miljoen gulden voor vier jaar beschikbaar gesteld voor de financiering van activiteiten voor, door en met jongeren van 13 tot 23 jaar. Dat geld is de afgelopen jaren goed besteed. Een tweede bedrag van 1 miljoen gulden, voor de vier jaar na 2001 voor hetzelfde doel, is al gereserveerd.

Dit tweede bedrag wordt nu een half jaar eerder ingezet dan gepland, om de verbreding van kinder- en jongerenparticipatie en de daarbij horende trainingen goed te laten verlopen. De stichting JP 2000+ uit Lelystad wordt ingeschakeld om dit samen met het jongerenwerk van stichting De Schoor op te zetten.

Het eerder inzetten van het tweede miljoen is tevens nodig om extra jongerenactiviteiten te kunnen financieren die in het kader van het 25-jarig bestaan van de gemeente Almere worden georganiseerd.

ALMERE STIMULEERT BIJZONDERE WOONINITIATIEVEN

De gemeente Almere nodigt haar bewoners uit initiatieven te nemen om speciale woonideeën en - wensen te realiseren in Almere. Met dergelijke initiatieven wordt immers een belangrijke bijdrage geleverd aan het verrijken en verlevendigen van de oude en nieuwe buurten in Almere. Om dit te bereiken wordt een initiatievenbeleid ontwikkeld waarmee ruimte wordt gemaakt in de procedures en plannen.

Een speciaal aangestelde medewerker gaat zorgen voor de begeleiding van de initiatiefnemers. Met de formulering van dit beleid heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag 15 mei jl. ingestemd. Voor het vrijmaken van de benodigde 1,5 miljoen gulden uit het Meerjaren Investeringsprogramma (MIP) moet de Gemeenteraad nog haar goedkeuring verlenen.

Ondanks de grote kans dat toekomstige of huidige bewoners in de nieuwbouw of de bestaande voorraad van ruim 60.000 woningen een woning naar wens kunnen vinden, zijn er groepen met speciale wensen. Op dit moment kan hierin niet altijd worden voorzien. Toch kunnen deze wensen wel leiden tot grotere diversiteit en een waardevolle aanvulling zijn op het huidige aanbod. Een initiatievenbeleid moet bewoners ondersteunen dit daadwerkelijk tot stand te brengen.

Met het initiatievenbeleid wil Almere de woonconsument meer gelegenheid geven te bouwen wat hij wenst door bijzondere initiatieven op het gebied van wonen, eventueel gecombineerd met werken en voorzieningen te stimuleren. Hierbij valt te denken aan ecologische woonprojecten, woon/werkprojecten, casco afbouwprojecten en ouderenwoningen met gemeenschappelijke voorzieningen. Het initiatievenbeleid richt zich niet op het individueel bouwen op kavels. Onder initiatieven wordt verstaan: collectieve ondernemingen waarbij een groep mensen zich aaneensluit om gezamenlijk een woonproject, al dan niet in combinatie met voorzieningen, te realiseren.

Om daadwerkelijk het initiatievenbeleid vorm te geven wordt een zogenaamde accounthouder aangesteld bij de afdeling wonen i.o. van de nieuw te vormen dienst Stedelijke Ontwikkeling. Deze medewerker vormt binnen de gemeente voor alle diensten en extern voor alle partijen het aanspreekpunt.

Daarnaast is de medewerker een beleidsmedewerker die adviseert met betrekking tot de ontwikkeling en verdere uitbouw van het initiatievenbeleid. De begeleiding van initiatieven beperkt hij/zij tot de niet commerciële initiatieven. Bij commerciële initiatieven vervult de accounthouder een adviserende rol.

WOONLASTENFONDS GEMEENTE ALMERE

Sinds enkele jaren heeft de gemeente een Woonlastenfonds. Dit fonds zorgt ervoor dat Almeerse huishoudens die in de knel komen door de kwaliteitskorting van de huursubsidie geholpen worden. Het college van burgemeester en wethouder heeft de nadere uitwerking voor het Woonlastenfonds 2001 vastgelegd en voor besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.

Het Woonlastenfonds is bedoeld als lastenverlichting voor inwoners van de gemeente Almere met een minimum inkomen die in een huurwoning wonen. Een bijdrage uit het Woonlastenfonds wordt éénmaal per jaar uitgekeerd. Aanvragers moeten op 1 juli 2001 in een huurwoning in Almere wonen en aan een drietal voorwaarden voldoen:


- De huur van de woning moet op 1 juli 2000 hoger zijn geweest dan 634,- per maand.


- Men moet in huursubsidiejaar 1 juli 2000 1 juli 2001 huursubsidie hebben ontvangen, én


- Het totale gezinsinkomen over 1997, 1998 en 1999 mag niet boven de grens uitkomen die voor het van toepassing zijnde type huishouden geldt (waarbij maximaal zes maanden een overschrijding van het bedoeld inkomen is toegestaan). De grensbedragen staan in de toelichting die de gemeente bij het aanvraagformulier verstrekt.

Het Woonlastenfonds compenseert de zogenaamde kwaliteitskorting op de huursubsidie. Deze korting houdt in dat mensen die bewust kiezen voor een betere woning met een huurprijs boven de 634, - per maand minder huursubsidie ontvangen. In Almere is het echter helemaal niet mogelijk om bewust te kiezen voor een woning met meer of minder kwaliteit. Vrijwel alle woningen hebben een hoge basiskwaliteit. Deze bewoners hebben niet de volle 100% subsidie ontvangen, maar 75%. Via het Woonlastenfonds wordt de resterende 25% gecompenseerd.

De aanvraag

Iedereen die volgens de administratie van de gemeente voldoet aan de voorwaarden, ontvangt hiervan uiterlijk in november 2001 automatisch bericht. Zij hoeven geen aanvraag in te dienen.

Iedereen die in november geen toekenning van de gemeente heeft ontvangen en meent op basis van de voorwaarden toch in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het Woonlastenfonds, kan zelf een aanvraag indienen. Uiterlijk 1 april 2002 ontvangen alle aanvragers bericht van de gemeente of zij recht hebben op een bijdrage uit het Woonlastenfonds.

Een aanvraagformulier voor het Woonlastenfonds kan worden opgevraagd bij de gemeente Almere, Bouwen en Wonen, dagelijks van 9.00 tot 15.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 5399719. De balie is open op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur, op donderdagen van 8.00 tot 20.00 uur.

De aanvraag moet vóór 1 januari 2002 bij de gemeente binnen zijn.