Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Beantwoorde kamervragen over rechtspositie alphahulpen

DBO-K-U-2174474

16 mei 2001

Antwoorden op kamervragen van Van Vliet en Terpstra over de rechtspositie van alphahulpen (2000109490).

--

Vraag 1.
Herinnert u zich uw brief d.d. 23 december 1999 1 naar aanleiding van diverse moties 2 van de Kamer, waarin u namens het kabinet heeft medegedeeld dat de rechtspositie van alphahulpen door middel van een zogenaamd "duaal systeem" met ingang van 1 januari 2001 structureel zal worden verbeterd?
Antwoord
Ja.
Vraag 2.
Zijn de problemen zoals u die heeft geschetst in antwoord op eerdere schriftelijke Kamervra-gen 3 met de Landelijke Vereniging Thuiszorg (LVT) met betrekking tot de inschaling van al-phahulpen die in dienst willen treden van een thuiszorginstelling inmiddels opgelost? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Nee, ze zijn nog niet opgelost. Zoals ik op 21 september 2000 aan de Kamer heb gemeld, is aan de oplossing ervan eind 2000 niet doorgewerkt gezien het feit dat alle inzet werd gericht op de informatiecampagne alphahulp "oude stijl". In 2001 is het werken aan een oplossing opnieuw ter hand genomen. Die werkzaamheden lopen nog. Vraag 3.
Betekent uw antwoord op genoemde Kamervragen dat voor de invoering van het zogenaamde "duaal systeem" nog "wat meer tijd moet worden uitgetrokken", dat u hier de hoogste priori-teit aan geeft zodat de rechtspositie van alphahulpen ten spoedigste eindelijk verbeterd zal kunnen worden?
Antwoord
De mededeling om "voor de uitwerking van dit deel van het duale stelsel wat meer tijd uit te trekken en het wat later in te laten gaan" betekent een temporisatie van het oorspronkelijk beoogde tijdpad. De voorbereiding van de invoering is nu ingepast in de activiteitenplannen van de betrokken ambtenaren voor 2001. Het streven is nu gericht op een invoeringsdatum van 1 januari 2002.
Vraag 4.
Van welke problemen is er in het overleg met de LVT precies sprake, waardoor de effectue-ring van het "duaal systeem" waarbij alphahulpen kunnen kiezen voor behoud van hun huidige

1 Kamerstuk 26814, nr. 6
2 Motie-Bussemaker c.s. (26206, nr. 9) en motie-Van Vliet c.s. (26800 XVI, nr. 52) 3 Aanhangsel Handelingen nr. 9, vergaderjaar 2000-2001-04-13

alphahulpconstructie dan wel indiensttreding bij een thuiszorginstelling nog steeds geen feit is? Wanneer verwacht u hierover overeenstemming te bereiken c.q. een oplossing te bewerk-stelligen? Antwoord
De nu nog aan de orde zijnde problematiek is al benoemd in antwoord 4 op de eerder ge-noemde kamervragen van mevrouw Terpstra van september 2000. Daarin is ook aangekon-digd dat voor het aanpakken van die problematiek niet meer werd gestreefd naar een oplos-sing vóór 1 januari 2001. De inzet is eind 2000 volledig gericht op de informatiecampagne voor de alphahulp "oude stijl".
Inmiddels is een aanvang gemaakt om de resterende problemen bij dit dossier aan te pakken. Het gaat dan - zoals eerder gemeld - met name om de inschaling, de overhead en het daarop te baseren CTG-tarief. Daartoe is in eerste instantie overleg tussen het ministerie van VWS en de LVT nodig en in tweede instantie ook met CTG-vertegenwoordigers. Uiteindelijk moet in de loop van dit jaar blijken of het loondienstalternatief met de thuiszorgin-stelling binnen de randvoorwaarden van het kabinetsstandpunt te realiseren valt. Overigens staat het zowel de thuiszorginstellingen als de alphahulpen zelf op dit moment vol-ledig vrij om de ander een loondienstverband aan te bieden respectievelijk te vragen als Thuis-hulp A. Daarvoor zijn er vacatures genoeg. Voor degenen die op dit moment een loondienst-verband ambiëren in de sector Thuiszorg zijn er dus ampele mogelijkheden, ook voor diegenen die op dit moment al als alphahulp werkzaam zijn.
Vraag 5.
Is in het kabinetsstandpunt d.d. 23 december 1999 ten behoeve van het tot stand komen van een apart CTG-tarief voor de "ondersteuning bij eenvoudige, huishoudelijk arbeid" op basis van schaal 1 van de CAO-Thuiszorg vanuit de diverse ministeries niet reeds voor het begro-tingsjaar 2001 voldoende structurele financiële (uitgaven)ruimte ter beschikking gesteld? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Het in die brief weergegeven duale systeem is financieel gedekt zoals uit de paragraaf 4 van de brief blijkt.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

Margo Vliegenthart