GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 mei 2001 16:08

Woensdag gehaktdag blijft half-om-half

(16 mei 2001)

De verantwoording van het kabinet over het afgelopen jaar heeft opnieuw te weinig inzichten gebracht. Er is sprake van verbetering, het financieel beheer is meestal goed op orde, maar een werkelijke verantwoording over de geleverde prestaties blijft op vele fronten achterwege.

Het kabinet weet niet zichtbaar te maken hoe de grote maatschappelijke tekorten in 2000 werden aangepakt. De talrijke klachten uit de samenleving over de staat van het onderwijs, de zorg, natuur en milieu en openbaar vervoer verlangen een serieus politiek antwoord. Het is teleurstellend dat het paarse kabinet geen serieuze poging doet de samenleving duidelijk te maken wat zij in 2000 heeft gedaan.

Het Financieel Jaarverslag heeft een nogal plichtmatig karakter en geeft nauwelijks beeld van de prestaties van het kabinet. Bovendien presenteert het kabinet in dit verslag opnieuw een eenzijdig beeld van de ontwikkeling van de collectieve uitgaven. De intensiveringen zijn wél opgenomen, ombuigingen en de effecten daarvan blijven achterwege. Voorts wordt geen onderscheid gemaakt tussen beleidsintensiveringen en extra uitgaven die nodig zijn om tegenvallers (zoals hogere prijzen voor natuurgronden, medicijnen etc.) op te vangen. Met deze wijze van presentatie zet minister Zalm, de eindverantwoordelijke voor het nieuwe begrotings- en verantwoordingsproces, een verkeerd voorbeeld neer voor andere ministers. GroenLinks hoopt dat de Algemene Rekenkamer volgend jaar wél een oordeel zal kunnen vellen over de kwaliteit van het Financieel Jaarverslag. Dat vereist een veel betere informatievoorziening onder regie van de minister van Financiën

GroenLinks mist opnieuw in de verantwoording gegevens over de koopkracht-ontwikkeling in 2000. Daarnaast ontbreekt duidelijkheid over de zogenaamde 'milieucompensatie'. Deze compensatie zal nodig zijn als gevolg van de veel hogere economische groei in 2000, die leidt tot extra milieuvervuiling.

GroenLinks vindt het onthutsend dat in 2000 opnieuw geld op de plank is blijven liggen (2,1 miljard gulden) dat naar de aflossing van de staatsschuld is gegaan. De inkomstenmeevallers mogen niet worden gebruikt voor extra uitgaven, maar uitgavenmeevallers werden (net als 1999) wel aangewend voor verlaging van de staatsschuld. Dit geld had bijvoorbeeld naar de aankoop voor natuur gebieden moeten gaan, waar grote tekorten zijn.

Apart punt van zorg is de invoering van de euro. Niet alleen de omrekening in de markt baart GroenLinks zorgen; ook de voorbereiding op de overgang naar de nieuwe munt door de sociale diensten en de uitvoerders van de huursubsidie blijkt volgens de Rekenkamer verre van optimaal te zijn. GroenLinks wil van het kabinet de garantie dat de mensen met een smalle beurs niet de dupe worden van de overstap naar de euro volgend jaar.

Tenslotte dient vermeld dat waar de bewindslieden van Onderwijs het een beetje beginnen te leren, de liberale ministers de Grave, Korthals en Jorritsma hun financiële beheer nog niet op orde blijken te hebben.

Paul Rosenmöller
Kees Vendrik