Gemeente Hoogeveen

Bureau Toezicht 'vindt' steeds meer fietsen

Het aantal fietsen dat in Hoogeveen onbeheerd wordt aangetroffen - vrijwel altijd afkomstig van diefstal - neemt toe. Het Bureau Toezicht heeft er geen verklaring voor. Vorig jaar ging het om bijna 340 fietsen en dit jaar staat de teller al op 160. Er staan weer vele fietsen te wachten op hun rechtmatige eigenaar of een koper. Zaterdag is het weer zover, dan worden deze fietsen verkocht, want de opslagplaats is al weer tjokvol.

Zaterdag gaan ongeveer 80 fietsen in de verkoop. Dat zijn ze niet allemaal, want de wet schrijft voor dat eigenaren van verdwenen fietsen minimaal drie keer in de gelegenheid moeten zijn geweest de maandelijkse kijkdag te bezoeken. Elke eerste zaterdag van de maand kan men terecht bij het politiebureau (ingang Kaapplein) in Hoogeveen om te zien of zijn of haar gestolen karretje er staat. Overigens komt u er niet in zonder uw aangifte van diefstal. Dus een fiets 'uitzoeken', vervolgens een valse aangifte doen en daarna de fiets ophalen, is er niet bij! Uiteraard heeft u geen aangifte nodig om aanstaande zaterdag te komen kijken en eventueel een fiets te kopen.

Gemakkelijker

Het graveren van fietsen met een postcode voorkomt geen diefstal, maar het maakt het Bureau Toezicht wel een stuk gemakkelijker de eigenaar te vinden als de gestolen fiets opduikt. Zo is onlangs een onbeheerde fiets in Hoogeveen aangetroffen met een postcode uit Lelystad. De fiets bleek daar jaren geleden te zijn ontvreemd. De eigenaar is opgespoord en hij heeft zijn tweewieler weer terug.

De afgelopen jaren heeft Bureau Toezicht vele fietsen gegraveerd. Vroeger stond Bureau Toezicht op braderieën en andere evenementen om te graveren, maar dat is niet meer nodig. De meeste fietsen zijn nu wel voorzien van postcode. Het Bureau graveert nog volop nieuwe fietsen. Maar graveren is niet alleen voor 'grote mensen'. U kunt bij Bureau toezicht ook terecht voor het laten graveren van de step, de skelter of de driewieler van uw kind.

Verkoop

Bureau Toezicht verkoopt zaterdag 19 mei fietsen die de afgelopen tijd onbeheerd zijn aangetroffen. De verkoop is in het politiebureau aan 't Haagje (ingang Kaapplein) en begint om 10.30 uur. Vanaf 10.00 kunnen de fietsen worden bezichtigd.