European Union

Kosovo : promulgation of a Constitutional Framework for Provisional Self-Government Press Release: Brussels (16-05-2001) - Press: 188 - Nr: 8852/01


Brussel,
16 mei 2001

8852/01 (Presse 188)

P 97/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de bekendmaking van een grondwettelijk kader voorvoorlopig zelfbestuur in Kosovo

en de aankondiging van verkiezingen die in heel Kosovo zullen plaatshebben

De Europese Unie is zeer verheugd over de bekendmaking van een grondwettelijk kader voor voorlopig zelfbestuur in Kosovo door de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, de heer Hans Haekkerup, gisteren in Pristina. De EU heeft grote waardering voor het werk dat door de speciale vertegenwoordiger is verricht. Dit document vormt een mijlpaal in de tenuitvoerlegging van Resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad, die voorziet in de oprichting van voorlopige instellingen voor zelfbestuur.

Dit is een beslissende stap naar de invoering van zinvol en democratisch zelfbestuur in Kosovo. In afwachting van een definitieve politieke regeling vormt het grondwettelijk kader de gemeenschappelijke institutionele basis waarop kan worden voortgebouwd.

Het oprichten van goed functionerende instellingen die de fundamentele mensenrechten garanderen en een multi-etnische samenleving, gebaseerd op democratische beginselen en tolerantie kunnen ondersteunen, betekent een grote uitdaging. Het welslagen van dit streven berust uiteindelijk bij de mensen van Kosovo zelf en bij hun vertegenwoordigers. De EU is bereid ook in de toekomst te blijven bijdragen aan de inspanningen voor de totstandbrenging van een democratische en welvarende samenleving waarin geweld geschuwd wordt en daadwerkelijke verzoening mogelijk is.

De EU is tevens verheugd over de mededeling van de speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal, de heer Haekkerup, dat er op 17 november 2001 in heel Kosovo verkiezingen zullen plaatshebben. Zij dringt er bij alle individuele personen en alle gemeenschappen sterk op aan om daaraan actief en constructief deel te nemen en af te zien van alle gewelddaden in de aanloop naar deze voor Kosovo uiterst belangrijke verkiezingen.