Gemeente Amsterdam


|
Uitbreidingsplannen Stedelijk Museum krijgen nadere vorm

Op deze pagina

Totaalplan
Sluiting museum
Planning
Computersimulatie nieuwbouw (tot 8 juni)

Zie ook

Herontwikkeling Stedelijk Museum

- PDF bestand

- Word bestand

Acrobat reader
downloaden
Dit hebt u nodig om documenten in PDF te lezen

Uitbreidingsplannen Stedelijk Museum krijgen nadere vorm

Het voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk Museum Externe link is door het college van B&W goedgekeurd. Het ontwerp combineert de nieuwbouw van architect Siza met de noodzakelijke renovatie van het 19e-eeuwse hoofdgebouw op het Museumplein. Het nieuw te bouwen collectiecentrum komt in Amsterdam-Noord, aan de Distelweg 70 (Buiksloterham). Het Stedelijk Museum gaat dit collectiecentrum samen met het Amsterdams Historisch Museum Externe link in gebruik nemen. Er wordt op dit moment nog onderzocht of het Filmmuseum Externe link ook van dit collectiecentrum gebruik kan gaan maken.

Het college stelt een voorbereidingskrediet van 19,5 miljoen gulden ( 8,85 miljoen) beschikbaar om het voorlopig ontwerp te ontwikkelen tot een definitief ontwerp tot en met de aanbesteding. De totale kosten voor nieuwbouw, renovatie en collectiecentrum worden nu geraamd op circa 196 miljoen gulden ( 88,94 miljoen) (prijspeil 2001). Het eerder genoemde bedrag van 185 miljoen gulden ( 83,95 miljoen) was berekend naar het prijspeil van 2000, de toename van de kosten zijn in zijn geheel hierop terug te voeren. Naar het huidige prijspeil zijn de kosten voor de herontwikkeling van het Stedelijk Museum geraamd op circa 135 miljoen gulden ( 61,26 miljoen) en voor het collectiecentrum op circa 60 miljoen gulden ( 27,23 miljoen.)

Naar boven

Totaalplan

Vorig jaar zomer stemde het college al in met de financiering van de nieuwbouwplannen van het museum. Dat renovatie op termijn noodzakelijk was werd onderkend, maar hiervoor werd nog geen financiële dekking aangegeven. Nadat bleek dat naast nieuwbouw ook renovatie van de oudbouw en tijdelijke sluiting van het museum op korte termijn noodzakelijk was, heeft de wethouder Cultuur, Saskia Bruines, besloten pas op de plaats te maken en de directie van het Stedelijk Museum verzocht alle consequenties van bouw, renovatie, exploitatie en sluiting in kaart te brengen. Daarop is besloten meer tijd te nemen om tot één volledig onderbouwd plan voor het nieuwe Stedelijk Museum te komen. Gedurende de zomerperiode (2000) heeft het Project Management Bureau in opdracht van en samen met het museum de mogelijkheden van combinaties van nieuwbouw en renovatie en de bouw van een collectiecentrum onderzocht. De uitkomsten hiervan zijn in februari aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad heeft vervolgens ingestemd met het plan voor renovatie en nieuwbouw, inclusief een nieuw te bouwen collectiecentrum. Er is toen gekozen voor het volgende scenario: nieuwbouw en renovatie op het Museumplein en ateliers, werkplaatsen, kantoren en depot vestigen in een collectiecentrum elders in de stad (scenario D).

Belangrijke uitgangspunten bij de nieuwbouw en de renovatie zijn het creëren van meer expositieruimte voor de permanente collectie en het terugbrengen van het oude 19e-eeuwse gebouw in zijn oorspronkelijke staat. In het voorlopig ontwerp neemt de expositie- en publieksruimte in vergelijking met de huidige situatie in het museum met 70% toe. De oudbouw wordt gereserveerd voor de presentatie van de collectie. In wisselende opstellingen worden alle collectieonderdelen tentoongesteld. Delen van de collectie die nu niet of nauwelijks te zien zijn, zullen in de oudbouw alsook in de nieuwe tentoonstellingszalen te zien zijn. De nieuwbouw is voornamelijk bestemd voor tijdelijke tentoonstellingen.

Tegelijk met het ontwikkelen van het voorlopig ontwerp is in samenwerking met het Amsterdams Historisch Museum en in tweede instantie met het Filmmuseum een haalbaarheidsstudie gestart naar een gezamenlijk collectiecentrum. Er is onder andere gekeken naar de ruimtelijke behoefte van de drie musea, naar technische uitgangspunten, naar de kosten van een dergelijk centrum en naar een mogelijke locatie. Uit deze haalbaarheidsstudie is de Distelweg 70 in Amsterdam-Noord als meest geschikte locatie naar voren gekomen. De voornaamste reden om voor deze locatie te kiezen is de goede bereikbaarheid vanuit de drie deelnemende musea en vanaf de ringweg. Bovendien past het collectiecentrum uitstekend in deze buurt, waar het stadsdeel een aantal kunstgerelateerde bedrijven en instellingen wil vestigen.
Naar boven

Sluiting museum

Volgens de huidige planning zal het Stedelijk Museum wegens alle werkzaamheden van november 2002 t/m maart 2005 gesloten zijn. Tijdens de bouw en renovatie blijft het museum zich presenteren door middel van tijdelijke tentoonstellingen binnen en buiten Amsterdam en in het buitenland.
Naar boven

Planning

Op 23 mei bespreekt de Raadscommissie voor Cultuur het voorlopig ontwerp, de haalbaarheidsstudie en het beschikbaar stellen van het voorbereidingskrediet, en op 20 juni wordt het collegevoorstel in de gemeenteraad besproken. In december 2001 wordt het definitieve ontwerp en de daarbij behorende kostenraming aan de raad voorgelegd. Medio 2002 wordt vervolgens aan de raad gevraagd het uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen, zodat eind 2002 met bouwen kan worden gestart. Naar boven

Computersimulatie nieuwbouw

Van maandag 21 mei t/m vrijdag 8 juni is er voor het publiek in het Stedelijk Museum een computersimulatie te zien over de renovatie en nieuwbouw van het museum.

^


-

© gemeente Amsterdam - 16-05-2001