Wageningen Universiteit

Persbericht

10 mei 2001, nr. 035

Veranderde kijk op de keten

Huishoud- en Consumentenstudies van Wageningen Universiteit organiseert van 16 tot en met 18 mei 2001 het Europese IFHE-congres over Changes at the other end of the chain in het WICC, Lawickse Allee 9 te Wageningen.
Dagelijks gebruikt ieder huishouden goederen en diensten, die bedacht worden door een geprofessionaliseerd productieproces. Anderzijds worden goederen en diensten binnen het huishouden geproduceerd om te voldoen aan de dagelijkse behoeften van de leden van dat huishouden: de consument. Gedurende de jaren veranderen de behoeften van de consumenten en de productiemogelijkheden, en dat heeft gevolgen voor het productieproces. Reden om uit te gaan van de behoeften van de consument en niet zozeer van de visie van de producent. Daarom staat ketenomkering centraal in het IFHE-congres: er zal uitvoerig worden ingegaan op consumentgestuurde productie. Doel van het congres is het uitwisselen van onderzoeksresultaten en theorieën over voedingspatronen, de voorziening in en gebruik van zorg in het dagelijks leven en de voorziening in en gebruik van energie en water. Het congres hoort thuis in de jaarlijkse Europese congressen van het IFHE (International Federation of Home Economics). De IFHE kent ook congressen van dit soort op de andere continenten en eens in de vier jaar is er een mondiaal congres. Ditmaal heeft het Europese congres een wetenschappelijke insteek, om wetenschappers de kans te geven nader op dit terrein kennis te maken en zo mogelijk gezamenlijk nieuw onderzoek op te starten. De deelnemers komen uit zo'n 17 landen, waaronder Scandinavië, Finland, Oostbloklanden, Balische staten, Italië, Duitsland, België, Frankrijk, Engeland en Nederland. Er zijn sprekers vanuit Wageningen Universiteit, waaronder prof. dr. A. Niehof, hoogleraar Sociologie van Consumenten en Huishoudens en prof. dr. N.G. Röling van de leerstoelgroep Communicatie- en Innovatiestudies, en sprekers uit het buitenland. Het congres valt samen met het jubileum van de academische studie Huishoud- en Consumentenwetenschappen die 50 jaar geleden in Wageningen van start is gegaan als Landbouwhuishoudkunde in 1951, waar professor drs. C.W. Visser in 1952 is benoemd op de leerstoel Leiding en Beheer van de (Landbouw-) Huishoudkunde.

NOOT VOOR DE PERS

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carja Butijn, tel. (0317) 482547. U kunt ook meer informatie vinden op de website: http://www.ftns.wau.nl/lmt/ctp.
Behandeld door stafafdeling Communicatie, Kristel Kleinhesselink, tel. (0317) 482846.

U kunt ook mailen naar de Stafafdeling Communicatie: Office@Alg.VL.WAU.NL

Aangemaakt mei 2001 door Kristel Kleinhesselink. Opmerkingen en vragen mailen naar: www@www.wau.nl

Naar Homepage Wageningen UR