Hoek Loos

ASML en Phycomp kiezen voor on-site stikstofproductie

Producent van industriële gassen Hoek Loos verkreeg van zowel ASM Lithography (ASML) als Phycomp (onderdeel van het Taiwanese Yageo-concern) opdracht tot de bouw van cryogene luchtsplitsings-eenheden ten behoeve van stikstofleveranties op het terrein van de beide elektronica-producenten. De stikstoffabrieken op het eigen terrein van deze bedrijven -in resp. Veldhoven en Roermond- worden eind dit jaar opgestart, en vervolgens onbemand bewaakt en aangestuurd vanuit de productielocatie van de Schiedamse gassenleverancier in IJmuiden. De investering bedraagt in totaal ruim 7 mio gulden.

Co-making

ASM Lithography zal dit jaar een aantal nieuwe test- en productiefaciliteiten in bedrijf nemen. Circa honderd maal zuiverder stikstof dan normaal is nodig voor het inert opslaan en spoelen van uiterst gevoelige machine-onderdelen; de zuiverheid van het gas is 'conditio sine qua non' om productuitval te vermijden. Hoek Loos zal ASML bij de ontwikkeling van haar nieuwste generatie lithografie-machines voor de productie van halfgeleiders ondersteunen met knowhow op het gebied van gassen. Hoek Loos zal tevens nagenoeg alle andere door ASML benodigde gassen gaan leveren. Er bestaat reeds geruime ervaring met de levering van ultrazuivere gassen aan onder andere Siemens, Texas Instruments en Philips.

Ook Phycomp (voorheen onderdeel van Philips Components) heeft meer stikstof nodig voor haar vergrote productiecapaciteit van elektronica-componenten; hier betreft het een 'normale' stikstof-zuiverheid van 99,999 %.

Schiedam, 16 mei 2001