Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 075
Datum: 16-05-2001

SAMEN INNOVEREN VERGROOT ARBEIDSPRODUCTIVITEIT

Kennisrelaties blijken, zeker op langere termijn, profijtelijk te zijn. Een kennisrelatie houdt in: het regelmatig uitwisselen van kennis en onderzoekers of het gezamenlijk ontwikkelen van kennis door publieke en private partijen, zonder dat er sprake is van een eenzijdige inkoop van kennis. Bedrijven met een kennisrelatie zien na verloop van tijd de productiviteit per werknemer stijgen met gemiddeld 6%. Ook na het beeindigen van een kennisrelatie is het effect nog geruime tijd (zo'n twee jaar) merkbaar. Bedrijven met een private kennisrelatie steken daar gemiddeld 20% van de aan R&D bestede uren in.

Dit blijkt uit het rapport "Samen innoveren, een onderzoek naar publiek-private en private kennisrelaties van bedrijven". Het onderzoek dat aan dit rapport ten grondslag ligt, is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uitgevoerd door de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met het CBS.

Ongeveer een kwart van de innoverende bedrijven met tenminste 10 werknemers in ons land heeft een kennisrelatie met een ander bedrijf, met een publieke kennisinstelling, of met beide. Over twee jaar heeft naar verwachting eenderde van genoemde bedrijven zo'n kennisrelatie.

Beleid

In toenemende mate is kennis een belangrijk middel of zelfs een voorwaarde voor economische ontwikkeling. Dat geldt uiteraard in het bijzonder voor een land als Nederland met zijn sterk open economie. Een van de beleidsdoelstellingen van het Ministerie van Economische Zaken is de kennis van publieke kennisinstellingen zoals universiteiten, TNO en de GTI's, hogescholen e.d. (beter) aan te wenden voor de ontwikkeling van concurrerende nieuwe producten en diensten.

Het onderzoeksrapport onderstreept het belang van samenwerking van bedrijven onderling en met kennisinstellingen. Regelingen waarmee bij uitstek R&D-samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en publieke kennisinstellingen worden bevorderd zijn de regeling Bedrijfsgerichte Technologische Samenwerkingsprojecten (BTS) en de regeling Bedrijfsgerichte Internationale Technologie programma's (BIT). Uit een dit jaar gehouden evaluatie bleek dat deze regelingen een belangrijke impuls geven aan R&D-samenwerking van de deelnemers. In het kader van stroomlijning van het subsidie-instrumentarium worden beide regelingen samengevoegd in de nieuwe regeling "Technologische Samenwerking". Een voorbeeld van een instrument voor publiek-private samenwerking is STW (Stichting voor de Technische Wetenschappen). STW bevordert technisch-wetenschappelijk onderzoek met een aanpak waarbij bedrijven en andere potentiele gebruikers direct zijn betrokken, waardoor toepassing van resultaten verzekerd is. Innovatiegerichte Onderzoeks Programma's (IOP's) hebben als doel fundamenteel-strategisch onderzoek aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen te versterken in de richting van het Nederlandse bedrijfsleven. Ook hierbij staan kennisuitwisseling en samenwerking centraal. Tal van andere instrumenten, zoals "Maak kennis met" en het innovatienetwerk Syntens dragen eveneens bij aan het tot stand komen van kennisrelaties van bedrijven. Het onderzoek vormt input voor het EZ-innovatiebeleid. De resultaten van het onderzoek zullen worden besproken met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Het onderzoek wordt door EZ gepubliceerd in de BTE-reeks (Beleidsstudies Technologie Economie, nummer 35) en is te vinden op de Website van het Ministerie van Economische Zaken onder www.ez.nl