Internatio-Müller N.V.

Rotterdam, 16 mei 2001

Internatio-Müller neemt Datelnet over

Internatio-Müller N.V. deelt mede dat in principe overeenstemming is bereikt over de overname van Datelnet N.V. te Schijndel. Datelnet richt zich op het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van telecommunicatie netwerken en rekent vrijwel alle grote telecomproviders tot haar klanten. Datelnet behoort in dit marktsegment tot de top-3 in Nederland en zal naar verwachting dit jaar een omzet behalen van circa EUR 180 miljoen met ruim 2.400 medewerkers.

De overnamesom wordt voldaan in contanten en bedraagt circa 10x het verwachte bedrijfsresultaat over 2001. De betaalde goodwill zal rechtstreeks ten laste worden gebracht van het eigen vermogen van Internatio-Müller. De resultaten zullen vanaf 1 juli 2001 voor rekening van Internatio-Müller zijn, en direct positief bijdragen aan de winst per aandeel.

De overgang van Datelnet naar Internatio-Müller zal geen nadelige invloed hebben op de werkgelegenheid.

Implementatie strategie
Deze overname past uitstekend in de strategie van Internatio-Müller's divisie Imtech. Imtech is een multidisciplinaire system-integrator, dat wil zeggen beheerst de functionele keten van advies, ontwerp en beheer tot installatie en onderhoud met technologieën als elektrotechniek, werktuigbouw en ICT. Imtech speelt hierbij in op een toenemende marktvraag naar multidisciplinaire dienstverlening.

Imtech heeft al enige jaren een vooraanstaande positie in Nederland in de realisatie van en onderhoud aan netwerken voor mobiele telefonie. Naast Imtech's eigen Telematics activiteit is in de afgelopen jaren een aantal ICT-bedrijven (Turnkiek, PAC, Elro en Baltic) overgenomen. Imtech behaalde in dit marktsegment in 2000 een omzet van circa EUR 130 miljoen.

Datelnet is een ICT dienstverlener, die zich ontwikkeld heeft tot een volledige systeemintegrator ten behoeve van de snel groeiende telecommarkt. De vaardigheden van Imtech en Datelnet zijn complementair en expertise met betrekking tot mobiele netwerken (Imtech) en vaste netwerken (Datelnet) zal worden uitgewisseld. Gezamenlijk zijn Imtech en Datelnet in staat om als onafhankelijke hoofdcontractor integrale projecten uit te voeren. Rekeninghoudend met de verdergaande liberalisering van de telecommarkt heeft Imtech thans een uitstekende basis om een vooraanstaande positie in Nederland in te nemen, en van daaruit met gebruikmaking van haar buitenlandse infrastructuur in Europa te expanderen.

Telecommarkt
De groei in de telecommarkt bedraagt gemiddeld over een reeks van jaren meer dan 10% per jaar. Ondanks de huidige groeivertraging wordt verwacht dat deze groei de komende jaren zal voortduren. De komende jaren zullen vele investeringen plaatsvinden in de vaste telecominfrastructuur en van UMTS netwerken in de mobiele infrastructuur. Bovendien ontstaat een toenemende behoefte aan beheer en onderhoud van deze netwerken. Daarnaast worden centra gebouwd op de knooppunten van telecomnetwerken bestemd onder meer voor "internet webhosting" en "application service providers".

Voor de tweede helft van 2001 zijn er indicaties dat de markt weer aantrekt. De implementatie van het ADSL netwerk zal binnenkort een tweede fase ingaan. Voor de aanleg van UMTS zijn de eerste bestellingen bij leveranciers binnengekomen.

Organisatie
Datelnet zal binnen Internatio-Müller de kern vormen van de nieuwe cluster Imtech Telecom. Datelnet zal vooralsnog onder eigen naam in de markt blijven opereren, opdat de herkenbare positie en profilering zal worden gecontinueerd. Aan de cluster zullen op termijn de bestaande telecomactiviteiten die Imtech reeds uitvoert worden toegevoegd.

Formele stappen transactie
De Commissie van Fusieaangelegenheden van de SER en de betrokken vakbonden zijn op de hoogte gesteld van de voorgenomen transactie. De Centrale Ondernemingsraad van Internatio-Müller N.V. en de Centrale Ondernemingsraad van Datelnet zijn om advies gevraagd. De transactie zal worden gemeld bij de mededingingsautoriteiten.

Reacties betrokkenen
Hans Brus, voorzitter van de Groepsdirectie van Datelnet : "Wij zijn bijzonder enthousiast over onze aansluiting bij Imtech. Hiermee gaan voor Datelnet de deuren naar verdere internationale expansie open. Voor het uitbouwen van ons bedrijf is het binnen de Telecom/ICT-markt van de komende jaren een "must" de klant grootschalig over de grenzen te kunnen volgen. Imtech is, met haar strategisch sterke positie in Europa, hierbij een uitstekende partner. Wij kunnen door de aansluiting bij Imtech onze klanten een bredere dienstverlening bieden waar het gaat om "turn key-projecten" en "outsourcing". Deze overeenkomst leidt tot nieuwe en interessante mogelijkheden voor onze activiteiten, onze medewerkers en onze klanten."

René van der Bruggen, lid Raad van Bestuur van Internatio-Müller: "We zijn verheugd dat, nadat de heroriëntatie van Internatio-Müller is afgerond met de verkoop van Internatio-Müller Chemische Distributie, we nu kunnen aankondigen dat een belangrijke acquisitie met Datelnet kan worden gerealiseerd, die uitstekend past in de voor Imtech ontwikkelde strategische plannen. De afgelopen jaren is Imtech sterk gegroeid in de Telecom sector met name in de hoek van de mobiele telefonie. De combinatie met Datelnet maakt ons een speler op Telecom gebied, die in staat is alle daarvoor benodigde competenties aan te bieden. Onze doelstelling is om deze samenbundeling van competenties op Telecom gebied te gaan implementeren ook buiten Nederland, daarbij gebruik makend van de huidige infrastructuur die Imtech bezit en die we van plan zijn verder uit te breiden."