DE VLINDERSTICHTING

Invloed bestrijdingsmiddelen op vlinders groter dan aangenomen

Invloed bestrijdingsmiddelen op vlinders groter dan werd aangenomen

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Nederlandse akkerbouw levert veel grotere risico's voor dagvlinders op dan tot nu toe werd aangenomen. Door verwaaiing kunnen deze middelen in akkerranden en bermen terechtkomen. Uiterst kleine hoeveelheden blijken voor de rupsen van dagvlinders al dodelijk te zijn, zo blijkt uit onderzoek door de Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht.

De Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht heeft op verzoek van De Vlinderstichting een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van bestrijdingsmiddelen op dagvlinders. Uit doorlopend onderzoek van De Vlinderstichting en het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek namelijk, dat niet alleen de kritische en zeldzame soorten uit natuurgebieden achteruitgaan, maar dat ook allerlei algemenere dagvlinders het niet goed doen. En dat is vreemd, want de algemene soorten horen vrijwel overal voor te komen. Elke wegberm of akkerrand is in principe geschikt. Toch lieten ook de algemene soorten in de afgelopen tien jaar een sterke achteruitgang zien.

Uit het literatuuronderzoek en risicoanalyse van de Wetenschapswinkel blijkt dat de rupsen van dagvlinders bijzonder gevoelig zijn voor de insecticiden die worden gebruikt. De helft van de dagvlinderrupsen sterft binnen 48 uur na contact met zelfs uiterst kleine hoeveelheden. Deze bestrijdingsmiddelen worden gebruikt in de directe omgeving van de percelen waar rupsen van dagvlinders aanwezig zijn.

Een gedeelte van de bestrijdingsmiddelen die op het veld gebruikt worden, verwaait naar gebieden buiten de akker. Dit wordt drift genoemd. Tot maart 2000 mocht 5% van de gebruikte hoeveelheid bestrijdingsmiddelen buiten de akker waarop gesproeid werd terechtkomen. Vanaf die datum is dat nog maar 1%. Maar ook bij
1% drift komt er nog zo'n grote hoeveelheid bestrijdingsmiddel in akkerranden en bermen terecht, dat is berekend dat de rupsen kunnen sterven voor zij het vlinderstadium bereiken.

Het onderzoek van de Wetenschapswinkel Biologie toont aan dat het huidige gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland mogelijk een groot risico voor vlinders met zich meebrengt. Voor alle soorten vlinders die normaal gesproken in akkerranden en wegbermen in akkerbouwgebieden voorkomen, verklaart het gebruik van bestrijdingsmiddelen een deel van de achteruitgang. De Vlinderstichting pleit dan ook voor een juist gebruik van bestrijdingsmiddelen, het verder terugdringen van het gebruik hiervan en het overschakelen op meer ecologische vormen van landbouw. Want alleen door de leefomstandigheden van de dagvlinders op alle mogelijke manieren te optimaliseren, zal het mogelijk zijn de vlinders in ons land te behouden.


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0