Waterschap Zuiderzeeland

EMBARGO TOT WOENSDAG 16 MEI 13.30 UUR


01-18
Lelystad 16 mei 2001

Dijkgraaf Henk Tiesinga op congres KVWN:
Samenwerking must in waterland
Watersysteemdenken centraal in optimalisatie waterketen

"Het watersysteem is zo essentieel voor onze leefomgeving, dat het nooit alleen aan private partijen overgelaten mag worden. De waterketen als deel van het systeem dus ook niet. Samenwerking tussen gemeenten, waterleidingbedrijven en waterschappen is hard nodig." Dit zei mr. ir. Henk Tiesinga, dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland woensdag 16 mei op een congres van de Koninklijke Vereniging Waterleidingbedrijven Nederland (KVWN) in Lelystad. Hij sprak daarbij een voorkeur uit voor het regiemodel, waarbij een integratie plaatsvindt van de zuiveringstaak en de rioleringstaak.

Dijkgraaf Henk Tiesinga schetste in zijn referaat de (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van waterbeheer. Een sterk accent ligt op het watersysteemdenken. Zowel in de World Water Vision, als in de Europese Kaderrichtlijn Water als in het Nationale Waterhuishoudingsplan staat de watersysteembenadering centraal. Ontwikkelingen rond dat water moeten daarom altijd vanuit het systeem worden aangepakt. Dat geldt ook voor de ontwikkelingen in de waterketen.

De waterketen is het proces van grondwater, drinkwater, vervuild afvalwater, zuiveren van dat afvalwater en het lozen van het gezuiverde water terug in het oppervlaktewater. In deze keten hebben provincies, waterleidingbedrijven, gemeenten en waterschappen een rol. Om de processen te optimaliseren moet er een goede samenwerking tussen deze partners zijn. Optimalisatie in de waterketen is geen vraag maar opdracht. Het watersysteem is zo essentieel voor onze leefomgeving, dat het nooit alleen aan private partijen overgelaten mag worden. De waterketen als deel van dat systeem dus ook niet.

regiemodel
Dijkgraaf Henk Tiesinga tekende drie scenario´s welke zich zouden kunnen voordoen, het Kwakkelmodel, het Dictaatmodel en het Regiemodel. Bij het Kwakkelmodel worden de huidige ontwikkelingen voortgezet. Nadeel daarvan is dat Nederland een eilandpositie blijft innemen in Europa, dat het geheel onduidelijk blijft en dat er veel deelbelangen zijn. Een tweede mogelijk scenario tot ketenintegratie is het Dictaatmodel. Er komt een sterke (rijks)aansturing tot het oprichten van waterketenbedrijven die ook slagvaardig zijn op de internationale markt. Een derde scenario is het regiemodel. Hierbij ontstaat er een opschaling tot één landelijk drinkwaterbedrijf via een holding of coöperatie, rioleringsbeheer en zuiveringsbeheer integreren op (deel)watersysteemniveau en de Publiek-Private samenwerking wordt versterkt opgepakt.

De dijkgraaf sprak zijn voorkeur uit voor het regiemodel. Dit model kent de volgende voordelen. Het is snel te verwezenlijken bij rijksaansturing. Het is daarbij van belang een visie te ontwikkelen. De integratie binnen de watersystemen wordt gerespecteerd. De Publiek-Private samenwerking is goed mogelijk. Het publieke toezicht is goed te organiseren en er zijn mogelijkheden om de internationale markten te betreden.