Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-11: Aanlichting gerestaureerd ruiterstandbeeld Willem II pag.nr.=7022

Het recent gerestaureerde ruiterstandbeeld van Willem II aan het Buitenhof wordt op 16 mei a.s. om 21.30 uur aangelicht door wethouder W.J. Stolte (Leefbaarheid, Milieu, Sport, Promotie, Media- en Informatiebeleid en coördinatie Scheveningen). Deze officiële gelegenheid vestigt de aandacht op de onlangs voltooide restauratie van het uit 1924 daterende standbeeld. Daarnaast past de aanlichting in het Verlichtingsplan voor de Binnenstad, waarbij historische delen van Den Haag ook s avonds hun bijzondere karakter laten zien.

Het ruiterstandbeeld is een replica van het beeld dat in 1884 op PlaceGuillaume II in de stad Luxemburg werd onthuld. Het standbeeld is schoongemaakt en kleine beschadigingen zijn weggewerkt. Daarnaast is de met brons beklede draagconstructie vernieuwd. Duiven worden van het standbeeld geweerd door nauwelijks waarneembare anti-duivensprieten. De restauratie kon uitgevoerd worden door een bijdrage van fl. 250.000,-- uit de portefeuille Cultuur en een subsidie van fl. 60.000 door de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

De aanlichting van het ruiterstandbeeld past in het vorige maand gepresenteerde binnenstadsplan. Een verlichtingsplan dat hier deel van uitmaakt, is bedoeld om de stad bij avond aantrekkelijker te maken. Door samenhang in de verlichting komen de mooie historische delen van de stad, gebouwen en kunstwerken ook s avonds tot hun recht. Op korte termijn worden het Plein, de Koninklijke Schouwburg, de Nieuwe Kerk en Station Hollands Spoor aangelicht.

11 mei 2001

last update: 14 mei 2001 ;pag.: 7022; auteur: 77