Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

16 mei t/m 23 juni

Tentoonstelling muskusrat

Op woensdag 16 mei wordt er in de watertoren in Axel een nieuwe tentoonstelling geopend. Het thema van deze tentoonstelling is de muskusrat. De tentoonstelling bevat leerzame aspecten en is zowel geschikt voor individueel bezoek als voor schoolexcursies.

Signalement
De naam van de muskusrat is afgeleid van de Canadees-Indiaanse naam Musquash, hij wordt ook wel bisamrat of waterkonijn genoemd. De muskusrat wordt 35-38 cm. lang en weegt ongeveer 1,5 kilo. Zijn zijdelings afgeplatte staart is ongeveer 25 cm. lang en heeft 2 klieren die muskusolie produceren. De muskusrat is vooral actief in de avond en de namiddag.

Omgeving
De muskusrat vertoeft graag in een land zoals Nederland, waar drassig land met slootjes en rivieren, zachte grond die rijk aan voedsel is en weinig natuurlijke vijanden te vinden zijn. De muskusrat graaft zijn hol met de ingang onder water. Met zijn voorpoten werpt hij de aarde weg. Door met zijn achterpoten de aarde ver naar achteren te werpen komt deze als een zandwaaier voor de pijp in de sloot terecht.

Voedsel
De muskusrat lust bijna alles, maar zijn voorkeur gaat uit naar waterplanten, gras en cultuurgewassen zoals tarwe, bieten en maïs. Het voedsel dat hij aanvoert vanuit het veld of het water eet hij op het land op. Onderweg en op de eetplaatsen zijn vaak grote hoeveelheden voedselresten te vinden. De muskusrat bakent zijn terrein af met uitwerpselen en muskusolie. Als hij op zoek is naar voedsel overschrijdt hij meestal zijn territoriumgrenzen.

Bouw
De ondergrondse holen van de muskusrat worden bouwen genoemd. Deze bestaan uit een of meerdere toegangspijpen die onder water beginnen en doorlopen naar een nestkamer. De nestkamer, is bekleed met plantaardig materiaal en ligt hoog in de oever zodat er nooit water in staat. Hierin brengt hij zijn jongen ter wereld. Er is vaak een luchtpijp van de nestkamer naar de oppervlakte, deze wordt dichtgestopt met een humusprop, dit is een prop van plantaardig materiaal. Zo blijven ongewenste gasten buiten en blijft het binnen warm.

De tentoonstelling is van woensdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur in de watertoren te bezoeken. De toegang is gratis. We hopen ook tijdens deze tentoonstelling een groot aantal bezoekers in de watertoren te mogen ontvangen.